Zamrażarka porady dotyczące zakupu: Jak wybrać odpowiedni produkt
- Co musisz wiedzieć
- Zamrażarka to urządzenie gospodarstwa domowego, które służy do zamrażania żywności i gotowych posiłków. W zamrażarce przechowuje się również wstępnie zamrożoną żywność.
- Zimne wnętrze zamrażarki zapewnia utrzymanie zawartości w stałej temperaturze. Temperatura może być regulowana podczas procesu zamrażania.
- Zamrażarki przychodzą w wielu różnych typach. Czynniki takie jak wielkość gospodarstwa domowego i dostępna przestrzeń odgrywają rolę w wyborze zamrażarki.
- W porównaniu z komorą zamrażarki w lodówce, zamrażarka ma znacznie większą moc. Zamrażarki mogą być nawet opłacalnym zakupem dla mniejszych gospodarstw domowych. Ważne jest, aby przed podjęciem decyzji o zakupie pomyśleć o pojemności zamrażarki, klasie efektywności energetycznej, funkcjonalności i cenie.
Co to jest zamrażarka i do czego służy?
Zamrażarka jest urządzeniem gospodarstwa domowego, które nadaje się do przechowywania mrożonek i do zamrażania. Niektóre modele są mniej więcej wielkości szafki, powszechne są również zamrażarki o wysokości skrzyni. Temperatura wnętrza urządzenia powinna utrzymywać się poniżej 0°C. Istnieją dwie główne metody odpowiedzialne za generowanie tak niskich temperatur: kompresja i absorpcja. Obie metody działają zgodnie z zasadami naukowymi i wykorzystują specjalne czynniki chłodnicze.
Kupować chłodnię lub jakaś innego zamrażającego urządzenie jest warty ono dla anyone patrzejący zamrażać jedzenie, robić lodowym kostkom, lub przechować mrożenie jedzenie. Zamrażarka poleca anyone który no ma dosyć przestrzeń w chłodni ich fridge lub tamto które no mają chłodnię wcale. Zamrażarki są szczególnie przydatne do długotrwałego przechowywania i robienia zapasów. Również gospodarstwa domowe mogą skorzystać z możliwości zamrażania i przechowywania mrożonek. Osoby, które regularnie uprawiają i zbierają swoje własne owoce i warzywa z ogrodu, również znajdą dobre zastosowanie dla zamrażarki lub zamrażarki skrzyniowej.
Spojrzenie w przeszłość: Przechowywanie żywności w niskich temperaturach, wtedy i teraz
Nie tak dawno temu posiadanie lodówki było uważane za luksus. Na początku ubiegłego stulecia, gdy technologia gospodarstwa domowego była jeszcze w powijakach, każdy, kto chciał zachować łatwo psującą się żywność i przechowywać ją przez dłuższy czas, musiał polegać na puszkowaniu lub suszeniu. Pierwsze lodówki umożliwiły gospodarstwom domowym przechowywanie mięsa, kiełbas i produktów mlecznych przez wiele cieplejszych miesięcy w roku. Pojawienie się na rynku zamrażarek skrzyniowych uznano za przełom technologiczny. Teraz każdy mógł samodzielnie zamrażać żywność, a co za tym idzie, produkcja i sprzedaż mrożonek stawała się coraz bardziej powszechna. Mimo pewnych wątpliwości, pozytywy zamrażania żywności znacznie przewyższają negatywy. Warzywa, na przykład, przechodzą z pola prosto do procesu zamrażania, pomagając w dużej mierze zachować ich witaminy i składniki odżywcze. Zamrażarka każdego typu jest rozsądnym zakupem dla większości gospodarstw domowych. Ułatwia ona robienie zapasów, a zbiory z własnego ogrodu można łatwo zamrozić i zachować na zimę. Dzieci cieszą się na stały dopływ lodów, podczas gdy studenci są znani z tego, że przeżywają fazy krytyczne na samej mrożonej pizzy. Dla samotnych gospodarstw domowych opłaca się gotować duże ilości i zamrażać je w porcjach. Ogólnie rzecz biorąc, zamrażarka jest mądrą inwestycją dla każdego gospodarstwa domowego.
Modele zamrażarek: przegląd
Freezers przychodzą w kilka typach i projektach. Przez długi czas, zamrażarki skrzyniowe były najczęstszą opcją. To było do czasu, gdy mniejsze modele zamrażarek przejęły pałeczkę. Są one najczęściej spotykane jako samodzielne modele, ale mogą być również zintegrowane z wyposażonymi kuchniami. W ramach zabudowy kuchennej dostępne są zamrażarki o różnych rozmiarach. Wolnostojące urządzenia o wysokości do 90 cm nazywane są również zamrażarkami stołowymi.
W urządzeniach kombinowanych górna lub dolna część służy jako lodówka. Takie lodówko-zamrażarki są dostępne jako urządzenia wolnostojące lub do zintegrowania z wyposażoną kuchnią. Szczególnie krótkim typem zamrażarki są mini zamrażarki.
Ja jest trudny dawać ogólnemu poleceniu dla chłodni dawać że decyzja kupować zależy od dostępnej przestrzeni, preferencji dla wbudowanego, lub wolno stojącego urządzenia, lub jakaś dalszy indywidualny wymagania. Każda opcja przychodzi z jego własnym zestawem korzyści i wad.
Wolnostojąca zamrażarka
Zamrażarka wolnostojąca może być umieszczona w kuchni, piwnicy, spiżarni lub innym suchym pomieszczeniu, do którego pasuje. Z reguły posiada pojedyncze drzwi, za którymi znajdują się komory z wyjmowanymi szufladami. Wnętrze wykonane jest z tworzywa sztucznego lub metalu. Zamrażarki są przyjazne dla użytkownika, a ich przedziałowość zapewnia schludne i przejrzyste opcje przechowywania. Zamrażarki wolnostojące dostępne są w kilku rozmiarach. Ich wymiary wahają się od 50 do 70 cm szerokości do około 60 cm głębokości. Ich wysokość może zmieniać się. Decyzja kupować wysoki model zapewniać ciebie z większą pojemność podczas gdy brać up ten sam podłogową przestrzeń jako mniejszy model.
Plusy
- Prosty i łatwy w obsłudze
- Dostępne w różnych rozmiarach
- Dostępna różnorodność wzorów
Wady
- Drogie
- Wyższe koszty energii elektrycznej niż w przypadku zamrażarki skrzyniowej
Zamrażarka do zabudowy
Zamrażarka do zabudowy może być w pełni zintegrowana z szafką kuchenną. Można ją zamontować w szafce kuchennej, a także nad lub pod lodówką lub szafką. Drzwi mogą być dopasowane do istniejącego wystroju kuchni. Zamrażarki do zabudowy są dostępne w różnych rozmiarach, co oznacza, że wybór zakupu powinien być oparty na wielkości kuchni i gospodarstwa domowego.
Plusy
- Jednolity wygląd
- Dostępne w różnych rozmiarach
Wady
- Niepraktyczne, jeśli wymagają wymiany lub naprawy
- Trudne do naprawy
Lodówka zamrażarka
Lodówko-zamrażarki dostępne są jako urządzenia wolnostojące lub do zabudowy. Do klienta należy decyzja, czy sekcje lodówki i zamrażarki powinny mieć taką samą pojemność, czy też preferowany jest inny podział przestrzeni. Zazwyczaj za bardziej praktyczne uważa się, jeśli zamrażarka znajduje się w dolnej części, a lodówka w górnej. Jeśli jednak tak jest, komora zamrażarki będzie miała prawdopodobnie mniejszą pojemność.
Bądź świadomy
Chociaż wiele lodówek zamrażarek ma dwoje drzwi, to mają one jeden obwód elektryczny i kompresor. W przypadku tanich urządzeń czasami nie ma możliwości oddzielnej regulacji temperatury.
Wolnostojące fridge freezers są dostępni w liczbie projektów. Czy w bieli lub nierdzewnej stali; w jazzy kolorach lub z retro spojrzeniem – wolno stojące fridge chłodnie mogą być zarówno praktycznym i estetycznym dodatkiem do twojej kuchni.
Lodówki zamrażarki mogą być również zintegrowane z wyposażonymi kuchniami. Drzwi mogą być obłożone tym samym dekorem co szafki kuchenne, tworząc harmonijny i jednolity wygląd. Oddzielna lodówka i zamrażarka są również powszechne jako opcje do zabudowy. W nowoczesnych kuchniach do zabudowy często spotyka się je ustawione jedna na drugiej.
Plusy
- Nie zajmują dużo miejsca
- Dobre projekty opcje dostępne dla wolnostojących fridge freezers
- Idealne rozwiązanie dla gospodarstw domowych, które chcą mieć zarówno lodówkę, jak i zamrażarkę
Wady
- Droższe w przypadku awarii jednej z dwóch sekcji
Zamrażarka skrzyniowa
Zamrażarki skrzyniowe są dostępne w różnych rozmiarach i wymagają mniej energii niż standardowe zamrażarki. To powiedziawszy, zużycie energii elektrycznej zależy od klasy efektywności energetycznej urządzenia. Zamrażarki skrzyniowe są ogólnie uważane za mniej praktyczne, ponieważ można je napełniać tylko od góry. Branie mrożonek od dołu wiąże się z niewygodnym pochylaniem się, chociaż nowoczesne zamrażarki skrzyniowe są wyposażone w kosze, co pozwala na ich wygodniejsze napełnianie. Pojedyncze kosze tworzą wizualną przejrzystość i ułatwiają chwytanie tego, co chcesz. Ze względu na ich duże wymiary, zamrażarki skrzyniowe są mniej odpowiednie dla kuchni. Są one lepsze dla piwnicy, spiżarni lub pomieszczenia gospodarczego.
Plusy
- Duża pojemność
- Niskie zużycie energii
Wady
- Potrzeba więcej miejsca
- Niepraktyczne wycofywanie i ładowanie
- Trudne do zorganizowania
Jak zamrażarka pozostaje zimna?
Zamrażarki to skomplikowane urządzenia, ale sposób ich działania nie jest żadną tajemnicą. Za generowanie ich niskich temperatur odpowiada proces parowania. Jest to prosty proces w fizyce, że kiedy ciecz paruje, powstają niskie temperatury. Czynnik chłodniczy używany w zamrażarkach paruje w temperaturze -30 °C . Jeśli wywiera się dodatkowe ciśnienie, odparowuje w wyższych temperaturach.
Ciecz, która jest niezbędna do wytworzenia tych niskich temperatur to specjalny czynnik chłodniczy. Czynnik chłodniczy jest w stanie regulować temperaturę zamrożonej żywności z wnętrza lodówki. Aby to zrobić, czynnik chłodniczy musi przejść przez ciągły cykl. Najpierw absorbuje ciepło w parowniku, zmieniając swoją fizyczną formę z cieczy na gaz. W tym momencie sprężarka przejmuje kontrolę, pompując gaz do skraplacza. Ciśnienie jest zwiększane, aż gaz straci swoją temperaturę i ponownie stanie się cieczą.
Następnie czynnik chłodniczy dostaje się do parownika przez zawór dławiący. Ciśnienie jest obniżane, aż cykl rozpocznie się od nowa w parowniku. Podczas tego procesu termostat kontroluje wahania temperatury. Po osiągnięciu żądanej temperatury termostat wyłącza sprężarkę. Dopiero gdy temperatura wzrośnie, termostat musi zadbać o to, aby sprężarka ponownie się włączyła.
Co powinna potrafić nowa zamrażarka?
Obok zużycia energii najważniejszą rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę przy zakupie nowej zamrażarki jest jej funkcjonalność. Urządzenie powinno być jak najbardziej przyjazne dla użytkownika. Życzenia użytkownika są oczywiście zawsze najważniejsze.
Wybór i wyświetlanie temperatury
Temperatura zamrażarki może być regulowana za pomocą mechanicznego regulatora. Zazwyczaj ma to postać koła nastawczego, ale bardziej zaawansowane urządzenia posiadają obecnie często interaktywny wyświetlacz, na którym można regulować temperaturę elektronicznie. Ten wyższy poziom cyfrowej kontroli umożliwia ustawienie temperatury z dużą precyzją, przyczyniając się do bardziej efektywnego zużycia energii.
Modele często są wyposażone w dodatkowe opcje wyświetlania, takie jak np. zegar cyfrowy, natomiast interaktywne wyświetlacze mogą dostarczać informacji o tym, jak najlepiej przechowywać żywność. Urządzenia wyższej klasy mogą być również obsługiwane za pomocą smartfona.
Temperatura w zamrażarce jest kontrolowana i pokazywana na wyświetlaczu. W modelach bez interaktywnego wyświetlacza, temperaturę można odczytać z mechanicznego wyświetlacza temperatury. Ta funkcja wyświetlacza może znajdować się zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz urządzenia. Zewnętrzne elementy sterujące są ogólnie uważane za bardziej przyjazne dla użytkownika, ponieważ temperaturę można regulować bez konieczności otwierania drzwi.
W przypadku przekroczenia niezbędnej temperatury chłodzenia lub wystąpienia innej usterki na wyświetlaczu powinien pojawić się znak ostrzegawczy. System ostrzegawczy jest zazwyczaj tylko wizualny, ale niektóre modele są wyposażone w praktyczny alarm ostrzegawczy. Niektóre urządzenia wykorzystują swoisty system sygnalizacji świetlnej: zielony oznacza „wszystko jest w porządku”, żółty – „szybkie zamrożenie”, a czerwony – „uwaga”, czyli „ostrzeżenie”.
Oprócz możliwości ustawienia pożądanej temperatury, zamrażarki powinny oferować również funkcję szybkiego zamrażania. Czasami ta opcja może być także znaleziona pod nazwą „SuperFrost”. Ta funkcja może być włączona osobno, aby pomóc zamrozić rzeczy w większych ilościach. Zazwyczaj jest ona w stanie sama się wyłączyć.
Automatyczne odszranianie i funkcja NoFrost
Te dwa terminy mają ze sobą wiele wspólnego, ale niekoniecznie opisują to samo. Cel pozostaje ten sam, czyli zapobieganie (lub przynajmniej zmniejszenie) gromadzeniu się warstw lodu w zamrażarce. Istnieją jednak istotne różnice w sposobie ich działania.
Wiele nowoczesnych zamrażarek potrafi się automatycznie rozmrażać, ale produkcja komponentów niezbędnych do rozmrażania jest skomplikowana i kosztowna. Cena zamrażarek zdolnych do automatycznego rozmrażania odpowiednio wzrasta. Odmrażanie działa poprzez zintegrowane w urządzeniu pręty grzewcze, które włączają się w regularnych odstępach czasu. To skutecznie zapobiega powstawaniu szronu i lodu w zamrażarce.
Zużycie energii w urządzeniach z automatycznym odszranianiem jest wyższe. Ponieważ jednak zapobiega się tworzeniu grubych warstw lodu (co z kolei powoduje większe zużycie energii), bilans energetyczny wypada korzystnie w porównaniu z urządzeniami bez automatycznego odszraniania. Automatyczne odszranianie sprawia również, że proces czyszczenia jest o wiele prostszy, ponieważ uciążliwe odszranianie nie jest już konieczne. Czyszczenie wnętrza i szuflad również zajmuje znacznie mniej czasu.
Natomiast technologia NoFrost wykorzystuje wentylatory, które równomiernie rozprowadzają powietrze po wnętrzu, jednocześnie usuwając z niego wilgoć. Podobnie jak w przypadku automatycznego odszraniania, bilans energetyczny modeli z technologią NoFrost jest na pierwszy rzut oka wyższy. Nie powinno to jednak zniechęcać nabywców do technologii NoFrost, gdy weźmie się pod uwagę redukcję lodu wewnątrz zamrażarki i dodatkową łatwość czyszczenia.
Użyteczność obu technologii polega na tym, że eliminują one konieczność czasochłonnego rozmrażania. Jest to przydatne również wtedy, gdy zamrażarka znajduje się w ciepłym pomieszczeniu. Choć nie jest to zalecane, czasem nie da się tego uniknąć. Urządzenia bez funkcji NoFrost lub automatycznego odszraniania muszą być rozmrażane przynajmniej raz w roku, jeśli nie częściej, jeśli znajdują się w ciepłym pomieszczeniu. Mając to na uwadze, technologia automatycznego rozmrażania może być prawdziwą oszczędnością czasu. Grube warstwy nagromadzonego lodu zakłócają zdolność zamrażarki do normalnej pracy i, w rezultacie, urządzenie może skończyć się zużyciem większej ilości energii elektrycznej. Duże nagromadzenie lodu może być nawet niehigieniczne.
Porady dotyczące szybkiego i skutecznego rozmrażania
Jeśli zamrażarka nie ma funkcji NoFrost lub automatycznego odszraniania, powinna być regularnie oczyszczana z nagromadzonego lodu. Warstwy szronu i lodu nie powinny mieć więcej niż kilka milimetrów grubości, w przeciwnym razie urządzenie nie będzie już prawidłowo chłodzone i wzrośnie jego zużycie energii.
- Przygotuj pudełka z bateriami chłodzącymi do przechowywania zamrożonej żywności. Żywność można również przechowywać na zewnątrz, jeśli temperatura na to pozwala.
- Przed rozmrażaniem odłącz zamrażarkę od zasilania.
- Opróżnić całkowicie urządzenie.
- Jeśli masz wystarczająco dużo czasu, poczekaj aż nagromadzony lód się roztopi.
- Aby przyspieszyć ten proces, umieść miski z gorącą wodą w zamrażarce.
- Nie należy używać suszarki do włosów ani żadnego innego urządzenia grzewczego.
- Przygotować pojemniki do zbierania kapiącej wody. Użyj ręczników lub innych materiałów chłonnych.
- Nie należy drapać lodu twardymi przedmiotami, zamiast tego należy poczekać, aż sam się roztopi.
- Gdy cały lód zostanie usunięty, przetrzyj urządzenie raz jeszcze wodą z octem.
- Upewnij się, że wnętrze zamrażarki jest całkowicie suche.
- Oczyścić uszczelki drzwi.
- Włóż urządzenie z powrotem na miejsce i ponownie podłącz je do zasilania.
Komory zamrażarki
W zamrażarkach panuje z reguły taka sama temperatura, z wyjątkiem „szybkiego zamrażania”, które nie jest dostępne we wszystkich modelach. W tej specjalnej komorze, która może być również szufladą, temperatura jest niższa i można ją regulować za pomocą wyświetlacza. Jeśli Twoja zamrażarka nie posiada szybkiej zamrażarki, możesz również użyć przycisku SuperFrost, aby obniżyć temperaturę całej zamrażarki.
Większość wnętrz zamrażarek jest podzielona na półki i szuflady, choć niektóre urządzenia w ogóle nie mają szuflad. Jest to jednak wskazane tylko w przypadku zamrażarek lodówkowych z małą komorą zamrażania. Dla zamrażarek z większą pojemnością, wyjmowane szuflady lub kosze są ogólnie popularną opcją. Wyglądają schludnie i są szybsze do załadowania i rozładowania.
Szuflady są zazwyczaj wykonane z mocnego białego lub przezroczystego tworzywa sztucznego. Niektóre zintegrowane, wysuwane kosze mogą być wykonane z metalu, ewentualnie z powłoką z tworzywa sztucznego. Szuflady poruszają się na boki po prowadnicach lub rolkach, pod którymi znajdują się metalowe półki. Często przydatna jest przynajmniej jedna wyjmowana półka, aby ułatwić przechowywanie wyższych towarów. Bardzo dobre są również modele, które oferują szczególnie głębokie szuflady (tzw. „big boxy”) lub mają regulowane podziały wnętrza.
Oświetlenie w zamrażarce
Podczas gdy w lodówce zawsze jest źródło światła, oświetlenie w zamrażarce liczy się jako dodatek. Oświetlenie LED jest jednak logicznym rozwiązaniem, zwłaszcza jeśli zamrażarka znajduje się w ciemnej spiżarni lub w piwnicy. Oświetlenie zamrażarki może pomóc Ci znaleźć to, czego szukasz tak szybko, jak to możliwe.
Dodatkowe akcesoria i ciekawe funkcje
Niektóre zamrażarki przychodzą wyposażeni z lodowym cube makerem, dla których połączenie świeża woda jest potrzebować. Jak również kostki lodu, ten cecha zapewnia także kruszony lód i wodę lodową. Lodowe kostki mogą zawsze robić staromodnemu sposobowi napełniać lodowego cube pojemnik z wodą i pozwolić je zamarzać.
Każdy, kto zdecyduje się na zamrażarkę ze stali nierdzewnej, powinien zainwestować w antyodciskowy dodatek. Powierzchnia jest tak zaprojektowana, że odciski palców nie pozostawiają żadnych śladów.
Niektóre marki oferują możliwość przełączenia strony zawiasu drzwiowego. Zawiasy mogą być zainstalowane po lewej lub prawej stronie w zależności od przestrzeni w kuchni lub osobistych preferencji.
Alarm ostrzegawczy jest również bardzo przydatną funkcją w przypadku, gdy drzwi pozostają zbyt długo otwarte i wzrasta temperatura wnętrza.
Ocena gwiazdkowa
Symbole gwiazdek lub kryształów lodu, które można znaleźć na komorze zamrażarki lodówki lub zamrażarki, dostarczają informacji o temperaturze zamrażarki i możliwościach jej przechowywania.
Nie ma gwiazdek
Jeśli nie ma gwiazdek, to temperatura wynosi od 3°C do 4°C. Czas przechowywania mrożonek wynosi od jednego do dwóch dni.
Jedna gwiazdka
W przypadku jednej gwiazdki temperatura waha się od -6°C do -12°C. Mrożonki mogą być przechowywane przez około jeden do trzech dni.
Dwie gwiazdki
Dwie gwiazdki oznaczają temperaturę od -12°C do -18°C.
Trzy gwiazdki
Trzy gwiazdki oznaczają temperaturę -18°C. Jest to wystarczająco niska temperatura, aby zamrozić niewielkie ilości żywności bez utraty jakości przez okres od dwóch do sześciu miesięcy.
Cztery gwiazdki
Cztery gwiazdki to norma dla zamrażarek. Temperatura utrzymuje się stale poniżej -18°C, a żywność może być przechowywana maksymalnie przez rok.
Przegląd ocen gwiazdkowych
Liczba gwiazdek/kryształów lodu | Temperatura | Czas przechowywania mrożonek |
0 | 3°C do 4°C | 1 do 2 dni |
* | -6°C do -12°C | 1 do 3 dni |
** | -12°C do -18°C | 3 do 14 dni |
*** | -18°C | 2 do 6 miesięcy |
**** | -18°C | Do 12 miesięcy |
Na co uważać
Aby znaleźć odpowiednią zamrażarkę, należy rozważyć czynniki takie jak roczne zużycie energii, użyteczność i całkowita pojemność. Wymagania takie jak waga i rozmiar również odgrywają rolę.
Roczne zużycie energii
Ile energii zużywa zamrażarka w ciągu roku? Weźmy jako przykład wolnostojące urządzenie o pojemności netto 200 litrów. To, czy urządzenie zużywa rocznie 280 kWh, 210 kWh, czy tylko 150 kWh, ma ogromne znaczenie dla Państwa rachunku za energię. Jeśli znamy już koszty od dostawcy energii, możemy dokładnie określić roczne koszty eksploatacji.
Porady dotyczące oszczędzania energii
Jest wiele rzeczy, które możesz zrobić sam, aby pomóc utrzymać koszty energii w dół. Chociaż indywidualne oszczędności na użyciu mogą tylko dodać do kilku centów, to zdecydowanie opłaca się przestrzegać wskazówek dotyczących oszczędzania energii w dłuższej perspektywie. Różnica w cenie dla wydajnego modelu high-end w punkcie zakupu jest szybko odzyskiwana przez zaoszczędzone koszty energii. Dlaczego miałbyś kupować urządzenie, które jest przestarzałe technologicznie? Poniżej wymieniliśmy jeszcze kilka przydatnych sztuczek dotyczących oszczędzania energii:
- Wybierz miejsce o umiarkowanej temperaturze otoczenia.
- Regularnie sprawdzać temperaturę i w razie potrzeby regulować.
- Nigdy nie wkładaj gorących potraw lub napojów do zamrażarki.
- Otwórz drzwi tylko na chwilę.
- Pełne zamrażarki zużywają mniej energii elektrycznej.
- Puste miejsca w zamrażarce wypełnij kostkami styropianu.
- Zamrażarki, w których gromadzi się lód, zużywają więcej energii elektrycznej.
- Regularnie rozmrażaj swoje urządzenie (jeśli nie masz automatycznego odszraniania lub funkcji NoFrost).
Pojemność użytkowa i całkowita
Ile może zmieścić się w mojej zamrażarce? Objętość użytkowa i pojemność zamrażarki wyrażane są w litrach. Odpowiednia pojemność zależy od wielkości gospodarstwa domowego. Jeśli chodzi o zużycie energii, należy zauważyć, że pełne zamrażarki zużywają mniej energii. Dlatego nie należy wybierać zamrażarki zbyt dużej lub zbyt małej, ale taką, która jest odpowiednia w odniesieniu do rzeczywistych potrzeb.
Z reguły osoby, które potrzebują przechować niewielką ilość żywności, mogą się zadowolić 50-80 litrami na osobę. W przypadku bardziej intensywnego przechowywania zaleca się 100 do 130 litrów na osobę. Oczywiście, wymagana przestrzeń zależy od indywidualnych uwarunkowań. Osoby, które chcą zamrażać zbiory z własnego ogrodu, potrzebują znacznie więcej miejsca niż osoby, które chcą przechowywać tylko kilka awaryjnych zapasów.
Pomiary i waga
Wymiary podstawy wahają się od 50 do 70 cm szerokości i mają około 60 cm głębokości, natomiast wysokości są różne. Urządzenia podblatowe mają wysokość do 90 cm. Urządzenia wolnostojące i wysokie, do zabudowy mogą osiągać nawet 200 cm wysokości. Ważne jest, aby niezależnie od wielkości, zawartość zamrażarki była nadal łatwo dostępna.
Emisja hałasu
Emisja hałasu wyrażana jest w decybelach (dB). Zazwyczaj mieszczą się one w przedziale od 36 do 42 dB. Poziomy hałasu są bardziej istotne w przypadku zamrażarek wolnostojących niż urządzeń do zabudowy, zwłaszcza jeśli urządzenie znajduje się w otwartej kuchni.
Klasa klimatyczna: Dlaczego jest ważna?
Na urządzeniu lub etykiecie podana jest jedna lub więcej klas klimatycznych. Klasy klimatyczne opisują zakres temperatur otoczenia, w którym urządzenie pracuje optymalnie. Najlepsze środowisko dla zamrażarek dopasowuje klasę klimatyczną do temperatury otoczenia. Tylko w ten sposób można zapewnić utrzymanie stałej temperatury przechowywania.
Rozróżnia się następujące klasy klimatyczne:
Skrót | Klasa klimatyczna | Temperatura otoczenia w danej lokalizacji |
SN | Klasa podnormalna | 10°C do 32°C |
N | Klasa normalna | 16°C do 32°C |
ST | Klasa podzwrotnikowa | 16°C do 38°C |
T | Klasa tropikalna | 16°C do 43°C |
Przegląd zakupów
Wszystkie te informacje powinny ułatwić podjęcie decyzji o zakupie. To nie umniejsza faktu, że jest wiele danych i informacji do rozważenia. Skomponowanie listy kontrolnej pomoże w możliwości porównania i wyboru odpowiedniej zamrażarki. Czy ty kończysz szukać rada w specjalnym sklepie lub kupować na internecie, następujący lista zawiera zasadnicze punkty pamiętać podczas robić poinformowanego zakupu:
- Wymiary i wymagania przestrzenne
- Pojemność całkowita i użytkowa
- Klasa efektywności energetycznej
- Roczne zużycie energii
- Opcje sterowania: regulacja temperatury, wyświetlacz
- Automatyczne odszranianie lub technologia NoFrost
- Wnętrze
- Emisja hałasu
- Alarm ostrzegawczy
Porady dotyczące korzystania z zamrażarki
Aby upewnić się, że Twoja zamrażarka działa najlepiej, prawidłowe jej umiejscowienie jest równie ważne jak właściwe użytkowanie i staranna konserwacja.
Właściwe umiejscowienie zamrażarki
Nowoczesne zamrażarki mają dobrą izolację. Teoretycznie można je ustawić w niemal każdym pomieszczeniu. To powiedziawszy, idealne są pomieszczenia o chłodnej temperaturze, które nie przegrzewają się. Zamrażarki są zazwyczaj umieszczane w kuchni, spiżarni, magazynie lub piwnicy. W tych pomieszczeniach warunki i temperatury są zazwyczaj idealne dla zamrażarki.
Jeśli zamrażarka znajduje się w kuchni lub jest zintegrowana z kuchnią do zabudowy, nie powinna być umieszczona bezpośrednio przy piecu. Wskazana jest również pewna odległość od kaloryfera. Uważaj również, jeśli w pobliżu znajduje się piec opalany drewnem lub otwarty kominek. Nie stanowi to zagrożenia dla samego urządzenia, ale wysoka temperatura otoczenia może prowadzić do większego zużycia energii.
Powietrze za urządzeniem również musi mieć możliwość cyrkulacji. Należy zalecić odległość 15 cm między urządzeniem a ścianą. Odległość ta powinna być zachowana również w przypadku urządzeń do zabudowy. Alternatywnie, niektóre zamrażarki posiadają szczeliny wentylacyjne, które znajdują się w dolnym panelu pokrywy.
Zawias drzwi jest ważny w codziennym użytkowaniu. Można go wymienić w urządzeniach od wysokiej jakości marek. W przypadku urządzeń do zabudowy może być to szczególnie przydatne, ponieważ drzwi otwierające się na niewłaściwą stronę są bardzo niewygodne. Łatwy dostęp powinien być priorytetem. Kolejną zaletą prawidłowego ustawienia zawiasu jest możliwość ponownego, możliwie szybkiego zamknięcia drzwi. Zapobiega to napływowi zbyt dużej ilości ciepłego powietrza do wnętrza urządzenia podczas załadunku i rozładunku.
Transport zamrażarki
Zamrażarki powinny być transportowane w pozycji pionowej. Transportowanie zamrażarki na boku lub pod kątem ma negatywny wpływ na czynnik chłodzący. Jeśli transport lub dostawa jest realizowana przez firmę dostawczą, pracownicy prawdopodobnie są tego świadomi. Urządzenie musi być również zabezpieczone w pojeździe. Te same wskazówki dotyczą transportu prywatnego. Nowe urządzenia są zazwyczaj odpowiednio zapakowane. Podczas transportu urządzeń używanych dobrze jest upewnić się, że drzwi nie mogą się otworzyć. Można to zrobić poprzez ich związanie lub zabezpieczenie taśmą duct tape.
Po przetransportowaniu do miejsca przeznaczenia, zamrażarka powinna stać przez godzinę lub dwie przed włączeniem. Ten środek ostrożności zapewnia, że płyn chłodzący jest prawidłowo rozprowadzany w urządzeniu. Dopiero wtedy należy włączyć zamrażarkę.
Konserwacja zamrażarki
Urządzenia bez automatycznego odszraniania lub funkcji NoFrost należy regularnie rozmrażać. Zasada ta dotyczy wszystkich modeli, ponieważ regularne czyszczenie wnętrza zamrażarki jest ważne ze względów higienicznych. Podczas czyszczenia i/lub rozmrażania należy zwracać uwagę na uszczelki drzwi i wnętrze zamrażarki. Uszczelki również wymagają czyszczenia, natomiast uszkodzone kosze i szuflady należy wymienić.
Bądź świadomy
Jeśli zamrażarka wykazuje oznaki uszkodzenia wewnątrz, nie należy naprawiać jej samodzielnie. Zamiast tego skontaktuj się z działem obsługi klienta!
Jak prawidłowo zamrażać żywność
Zadaniem zamrażarki jest zamrażanie żywności i przechowywanie jej przez długi czas w niskich temperaturach. W tym celu temperatura powinna stale wynosić poniżej -18°C. Temperatura w każdej z szuflad, koszy czy poziomów zamrażarki jest zazwyczaj taka sama. Jedynym wyjątkiem jest komora SuperFrost, która ma jeszcze niższą temperaturę, odpowiednią do szybkiego zamrażania. Temperatury w tej komorze mogą sięgać -25°C lub niżej.
Kontrola temperatury
Nowoczesne urządzenia mają wbudowany termometr. Temperatura może być odczytywana bezpośrednio na termometrze lub na wyświetlaczu, z którego można ją również kontrolować. Jeśli brakuje tej opcji, na przykład w niedrogich urządzeniach z bardziej rudymentarnym wyposażeniem, przegląd temperatury może zapewnić oddzielny termometr. Większość sprzedawców oferuje taką opcję.
Utrzymanie porządku w zamrażarce
Co trafia do której komory? Podczas gdy lodówki mają różne strefy chłodzenia, zamrażarki mają bardziej stałą temperaturę. Ponieważ temperatury są takie same we wszystkich miejscach, ważne jest, aby opracować przejrzysty system przechowywania.
Okres trwałości towarów w zamrażarce
Aby zapewnić jak najdłuższy okres przydatności do spożycia, żywność powinna być pakowana w odpowiedni sposób. Opakowanie powinno być szczelne, a w środku powinno znajdować się jak najmniej powietrza. Jest to najskuteczniejszy sposób na uniknięcie następujących problemów:
- Zmiany w smaku
- Przekazywanie zapachów
- Utrata witamin
- Mięso spalone w zamrażarce
Szczególnie przydatne są pojemniki Tupperware z dopasowaną pokrywką oraz torby do zamrażania z dopasowanymi klipsami. Folia aluminiowa jest również odpowiednia. Jeśli zamrażasz dużo jedzenia, powinieneś zbadać nabycie zgrzewarki próżniowej. Pozwala ona na szczelne pakowanie żywności, bezpiecznie i bez kieszeni powietrznych. Alternatywą dla plastiku są pudełka do zamrażarek wykonane ze stali nierdzewnej. Fani recyklingu mogą również zamrażać żywność w szerokich, zakręcanych słoikach. Płyny, zupy i podobne produkty spożywcze rozszerzają się podczas zamrażania, co oznacza, że zakręcane słoiki nie powinny być wypełnione po brzegi.
Resztki lub większe ilości jedzenia ugotowanego do przechowywania mogą być traktowane inaczej. Te potrawy muszą całkowicie ostygnąć, zanim zostaną umieszczone w zamrażarce. Jeśli nie zostanie to zrobione, temperatura w urządzeniu wzrośnie, co oznacza, że zamrażanie potrwa dłużej. Gotowe mrożonki należy pozostawić w oryginalnym opakowaniu.
Jeśli masz urządzenie z przyciskiem SuperFrost, włącz tę funkcję przed rozpoczęciem procesu zamrażania. Dzięki temu już w trakcie przygotowania temperatura w zamrażarce jest niska, co zasadniczo przyspiesza proces zamrażania. Żywność smakuje lepiej po skróconym czasie mrożenia.
Etykietowanie, układanie i wyszukiwanie towarów mrożonych
Nawet jeśli się spieszysz, puszki i torebki powinny być zawsze oznakowane. Ważna jest zawartość i data zamrożenia. Możesz śledzić wszystko dzięki liście wszystkich zamrożonych artykułów spożywczych.
Aby zachować przegląd, niektóre szuflady powinny być zarezerwowane dla określonych produktów spożywczych. Na przykład w jednej szufladzie można przechowywać wszystkie wypieki, a w drugiej wszystkie warzywa. Ryby i mięso również powinny mieć swoje własne miejsce do przechowywania, podobnie jak lody czy owoce. Gotowe i wstępnie ugotowane posiłki również powinny być schludnie przechowywane w ich własnej szufladzie. Żywność, która jest najczęściej wyjmowana, trafia do szuflady, do której najłatwiej sięgnąć.
Drzwi powinny być otwarte tak krótko, jak to możliwe za każdym razem, gdy używasz zamrażarki. Im staranniej przestrzegasz tych samych zasad organizacji, tym szybciej rzeczy mogą być dodane lub usunięte w przyszłości. Niektóre modele zamrażarek mają symbole dla każdej grupy żywności na szufladach. Możesz zaznaczyć co jest w której szufladzie za pomocą specjalnego długopisu.
Jak długo mrożonki wytrzymają w zamrażarce
Chleb może być przechowywany przez okres od jednego do trzech miesięcy. Równie długo może trwać suche ciasto. Im większa zawartość tłuszczu, tym bardziej cierpi na tym smak. Dotyczy to również ciast z nadzieniem kremowym lub śmietanowym.
Owoce można przechowywać w zamrażarce do dwunastu miesięcy. Warzywa również można przechowywać przez okres od sześciu miesięcy do roku. Dotyczy to zarówno zakupionych mrożonek, jak i surowych owoców i warzyw z własnego ogrodu. Jeśli przed zamrożeniem ugotujesz warzywa bardzo krótko, zachowają one swój kolor i witaminy.
Okres trwałości mięsa i ryb może wynosić od trzech do dwunastu miesięcy. Najważniejsze jest dobre opakowanie. Istotną rolę odgrywa również zawartość tłuszczu. Im więcej tłuszczu zawiera mięso, kiełbasa, ryby, nabiał i pieczywo, tym krótszy jest zalecany czas przechowywania.
Resztki z własnej kuchni mogą być przechowywane przez różny czas w zależności od rodzaju potrawy i zawartości tłuszczu. Wskazane jest jednak, aby zjeść je jak najszybciej. Dzięki temu nie ucierpi ich smak, ani to, że zapomnisz o jedzeniu i będziesz musiał je wyrzucić.
Po rozmrożeniu należy szybko przygotować wszystkie potrawy. Wszelkie potrawy, które były wcześniej zamrożone, nie powinny być ponownie zamrażane bez dodatkowego przygotowania.
Poniżej przedstawiono przegląd zalecanych czasów przechowywania w zamrażarce:
Towary | Zalecany czas przechowywania |
Wypieki | 1 do 3 miesięcy |
Owoce i warzywa | 6 do 12 miesięcy |
Mięso i ryby | 3 do 12 miesięcy |
Kiełbasa | 3 do 12 miesięcy |
Ser | 2 do 6 miesięcy |
Meal-prep | 1 do 3 miesięcy |
Pozbywanie się starego urządzenia
Gdy chłodnia no jest już chciany i o wymieniać, stary jeden musi utylizować prawidłowo. Z powodu chłodziwa, które zawierają, zamrażarki i zamrażarki skrzyniowe są klasyfikowane jako odpady niebezpieczne. Istnieje kilka opcji ich utylizacji.
Jeśli urządzenie jest jeszcze w pełni sprawne, można je wystawić na sprzedaż lub oddać. Oczywiście nowe urządzenie zawsze będzie bardziej energooszczędne. Jednak wiele osób jest często zadowolonych, że może dostać stare urządzenie za darmo lub za bardzo małe pieniądze.
Jeśli kupisz nową zamrażarkę, wielu sprzedawców oferuje możliwość zabrania starego urządzenia i pozbycia się go. Ta usługa jest czasami bezpłatna. Dotyczy to również sprzedawców internetowych. Oni również oferują zabranie starego urządzenia i pozbycie się go w odpowiedni sposób.
Jeśli chcesz sam zająć się utylizacją, najlepiej sprawdź lokalne przepisy. W niektórych miastach lokalne rady przyjdą odebrać niechciane zamrażarki za darmo. Alternatywnie, można znaleźć najbliższe centrum recyklingu z prostego wyszukiwania w Internecie lub w żółtych stronach.
Zdjęcie 1: © Piotr Pawiński / stock.adobe.com | Zdjęcie 2: © somchaij / stock.adobe.com | Zdjęcie 3: © bravissimos / stock.adobe.com | Zdjęcie 4: © Africa Studio / stock.adobe.com