Spieniacz do mleka porady dotyczące zakupu: Jak wybrać odpowiedni produkt
- Co musisz wiedzieć
- Spieniacze do mleka pozwalają na tanie przygotowanie w domu kawy o standardzie baristycznym, a także innych gorących napojów, koktajli i specjalnych zup.
- Ręczne lub akumulatorowe spieniacze klasy podstawowej wystarczą dla rzadkich użytkowników.
- Spieniacze elektryczne i indukcyjne są droższe, ale łatwiejsze w obsłudze – najlepsze dla osób często korzystających z urządzenia.
- Jeśli kupisz elektryczny spieniacz do mleka, upewnij się, że ma on funkcję automatycznego wyłączania zasilania, a także zabezpieczenie przed przegrzaniem.
Zrób swoją własną piankę
W kawie nie chodzi tylko o to, żeby się nafaszerować kofeiną, ale także o jej smak. Jak każdy wie, istnieje wiele odmian kawy: cappuccino, flat white, cortado i wiele innych. Jedną z kluczowych różnic pomiędzy tymi stylami a zwykłą kawą filtrowaną jest mleko. A dokładniej ciepłe, kremowe, spienione mleko.
Jeśli chcesz mieć w domu to samo pyszne, zwiewne mleko, które dostajesz w kawiarniach, będziesz potrzebował spieniacza do mleka. Urządzenia te wprowadzają powietrze do mleka, aby je spienić. Z odpowiednim rodzajem spieniacza do mleka, możesz pić fantazyjne kawy w domu w krótkim czasie.
Nie tylko kawa
Spienione mleko jest nie tylko doskonałe w kawie, ale może podnieść poziom wielu innych potraw i napojów. Gorące napoje takie jak kakao czy matcha latte smakują fantastycznie z lekkim i zwiewnym mlekiem. Niektóre wymyślne koktajle również wymagają spienionego mleka.
Nie musisz tylko robić napojów za pomocą spieniacza do mleka. Dodanie spienionego mleka do zup może naprawdę przenieść je na wyższy poziom, zwłaszcza do dekoracji. Rzeczy takie jak lody lub inne kremowe desery również mogą skorzystać z pianki – możesz dać upust swojej kreatywności!
W tym artykule porównamy różne style spieniaczy mleka na rynku, wyjaśnimy na co należy zwrócić uwagę przy ich wyborze oraz przedstawimy krótki przegląd sposobów ich użycia.
Rodzaje spieniaczy do mleka
Spieniacze do mleka występują w wielu różnych kształtach i rozmiarach. Czytaj dalej, aby uzyskać przegląd.
Profesjonalne spieniacze
Bariści używają spieniaczy do mleka zasilanych parą wodną, które są wbudowane w profesjonalne ekspresy do kawy. Ten rodzaj spieniania daje niezwykle kremową i gęstą piankę, ale wymaga dużo praktyki. Spieniacze do mleka, które omówimy w tym artykule, są przeznaczone do użytku domowego i mogą dać porównywalne rezultaty.
Ręczne spieniacze
Ręczne spieniacze działają poprzez przesuwanie sitka w górę i w dół przez mleko, dlatego też często nazywane są pompami ręcznymi. Składają się one z pojemnika, sitka i pokrywki – aby spienić mleko, należy naciskać uchwyt, który przechodzi przez pokrywkę w górę i w dół. Zazwyczaj są wykonane ze stali nierdzewnej, co jest dobre, ponieważ będziesz chciał podgrzewać mleko bezpośrednio w nim. Przygotowanie ciepłego spienionego mleka za pomocą ręcznej pompki przebiega następująco:
- Wlej mleko do pojemnika.
- Postawić na kuchence do podgrzania.
- Poruszaj uchwytem w górę i w dół przez trzy do pięciu minut, aby napowietrzyć ciepłe mleko.
Używanie ręcznego spieniacza jest bardzo proste, ale na dłuższą metę może być nieco uciążliwe. Jeśli chcesz często robić spienione mleko (kilka razy w tygodniu) i chcesz, aby pianka była szczególnie delikatna, to ręczna pompka prawdopodobnie nie jest dla Ciebie. Ten rodzaj spieniacza jest najlepszy dla osób, które potrzebują go tylko od czasu do czasu. Są one jednak dość tanie: można odebrać jeden za 10-20 dolarów. Pianka, którą tworzą jest również dobra i twarda.
Kolejną zaletą ręcznych spieniaczy do mleka jest to, że są one łatwe do czyszczenia. Ponieważ nie mają one żadnych części elektronicznych, można je łatwo opłukać lub nawet włożyć do zmywarki. Poza tym są one zazwyczaj solidne i trwałe.
Zalety
- Dobra jakość pianki
- Prosta obsługa
- Trwały
- Taniej
- Łatwy do czyszczenia
Wady
- Wymagają trochę siły
Spieniacze zasilane bateryjnie
Podobnie jak pompy ręczne, te elektryczne spieniacze są urządzeniami ręcznymi. Jednak w przeciwieństwie do pomp ręcznych, nie wymagają one wcale dużego wysiłku. Często znane jako spieniacze do kijów lub elektryczne trzepaczki, są w zasadzie miniaturowymi elektrycznymi trzepaczkami zaprojektowanymi tak, aby pasowały do filiżanek do kawy. Taka konstrukcja sprawia, że są one bardzo łatwe do przenoszenia, ale również stosunkowo niestabilne. Są one zasilane bateriami, ale trzeba będzie je ładować dość często. Spienianie mleka za pomocą jednej z tych trzepaczek wygląda trochę tak:
- Podgrzej mleko i przełóż do odpowiedniej filiżanki.
- Głowicę trzepaczki do spieniania włożyć do mleka na dno.
- Włącz spieniacz.
- Trzymaj spieniacz w mleku, aż pianka będzie miała pożądaną przez Ciebie konsystencję.
Używanie jednego z tych spieniaczy do mleka jest tak proste, jak w przypadku ręcznej pompki. Głównym problemem, na który możesz natrafić, jest znalezienie odpowiedniego pojemnika, ponieważ mleko może spienić się dość mocno. Inną małą rzeczą jest to, że piana, którą te urządzenia produkują jest zazwyczaj mniej stabilna niż inne style spieniania. Spienianie mleka za pomocą jednej z tych trzepaczek powinno zająć od trzech do pięciu minut.
Ten typ spieniacza jest najlepszy dla osób, które nie potrzebują używać go codziennie, ale lubią powiedzmy cappuccino w weekend, bez wykonywania treningu ramion. Te whisks nie są wszystkie, że trwałe, więc korzystanie z nich bardzo regularnie może szybko doprowadzić do oznak zużycia. Na rynku dostępne są spieniacze dla osób, które chcą codziennie spieniać mleko, które są łatwiejsze w użyciu – nie wymagają specjalnego pojemnika.
Elektryczne whisks są na ogół bardzo tanie. Ceny zaczynają się już od 5 dolarów i rosną do około 25 dolarów. Ponieważ są one tak małe, są łatwe do przechowywania lub nawet zabrać ze sobą na wakacje. Czyszczenie jest również łatwe. Przystawka do trzepaczki jest zdejmowana – wystarczy włożyć ją do zmywarki lub spłukać ciepłą wodą.
Zalety
- Bardzo przystępna cena
- Prosta obsługa
- Nie wymaga siły
- Mała
- Łatwy do czyszczenia
Wady
- Niska jakość pianki
- Potrzebuje baterii
- Brak etui w zestawie
- Flimsy
Elektryczne spieniacze do mleka
Termin elektryczny spieniacz do mleka może na początku wydawać się nieco mylący, biorąc pod uwagę, że przed chwilą omawialiśmy elektryczne spieniacze do trzepaczki zasilane bateriami. To, co ten termin ogólnie odnosi się do samodzielnego urządzenia z kablem zasilającym. Trzepaczka jest zintegrowana wewnątrz pojemnika, więc wszystko, co musisz zrobić, to włączyć ją, nie trzeba nic trzymać ani naciskać, gdy mleko jest spieniane. Elektryczne spieniacze mleka zajmują nieco więcej miejsca niż trzepaczki zasilane bateriami, ale są znacznie łatwiejsze w użyciu.
Wiele z tych modeli spieniaczy może również podgrzewać mleko podczas jego spieniania. Mają do tego celu element grzewczy, taki jak w czajniku. Niektóre modele mają opcję wyboru, jak gorące chcesz mleko, lub do spieniania zimnego mleka, jak również. Warto wybrać model, który ma w pełni wyjmowany pojemnik na mleko, ponieważ znacznie ułatwi to czyszczenie. Całe urządzenie nie nadaje się oczywiście do mycia w zmywarce, ale część z wyjmowanym pojemnikiem będzie.
Używanie elektrycznego spieniacza do mleka jest znacznie łatwiejsze niż ręcznego lub zasilanego bateriami:
- Podłącz spieniacz do sieci elektrycznej
- Napełnić pojemnik na mleko
- Nacisnąć przycisk startowy
Elektryczne spieniacze mleka są nie tylko łatwiejsze w użyciu, ale także szybsze niż modele akumulatorowe i ręczne. Większość modeli potrzebuje od jednej do dwóch minut, aby spienić mleko, w zależności od jego ilości. Te spieniacze są dość drogie, więc jeśli nie zamierzasz używać go często, to może nie być warte. Ceny zaczynają się od około 35 dolarów i mogą wzrosnąć powyżej 70 dolarów.
Zalety
- Dobra jakość pianki
- Bardzo łatwy w użyciu
- Jednoczesne podgrzewanie i spienianie
- Szybkie spienianie
- Możliwość wykonania większych ilości
Wady
- Trudniejsze do czyszczenia
- Zajmuje więcej miejsca
- Musi być podłączony do prądu
- Droższe
Spieniacze indukcyjne
Na najwyższym poziomie rynku domowego znajdują się spieniacze indukcyjne. Urządzenia te są podobne do spieniaczy elektrycznych, z tą różnicą, że zamiast używać elementu grzewczego do podgrzewania mleka, podgrzewają je za pomocą indukcji. Indukcja pozwala na precyzyjne, wydajne i bardzo szybkie podgrzewanie mleka.
Płyta indukcyjna znajduje się w podstawie urządzenia, a pojemnik powyżej jest zwykle wyjmowany do czyszczenia.
Podgrzewanie rozpoczyna się w momencie napełnienia pojemnika i postawienia go na podstawie, która często posiada magnesy dla dodatkowej stabilności. Spieniacze indukcyjne często posiadają termometry, które wyczuwają, kiedy mleko ma odpowiednią temperaturę do rozpoczęcia spieniania. Ponieważ ogrzewanie indukcyjne jest tak precyzyjne, nie ma szans na sparzenie mleka. Gdy mleko będzie wystarczająco spienione, urządzenie samo się wyłączy – nie musisz nic robić!
Jednym minusem spieniaczy indukcyjnych jest to, że są one dość drogie. Najtańsze urządzenia zaczynają się od około 50 dolarów i mogą sięgać nawet 140 dolarów. Z tego powodu, spieniacze indukcyjne są naprawdę zalecane tylko wtedy, gdy masz zamiar używać ich dużo.
Zalety
- Dobra jakość pianki
- Szybkie spienianie
- Niezwykle łatwy w użyciu
- Precyzyjne podgrzewanie mleka
- Automatyczne wyłączanie zasilania
- Bardzo wydajny energetycznie
- Łatwy do czyszczenia
Wady
- Wysoka cena
- Zajmuje dużo miejsca
Wybór właściwego spieniacza
Pierwszym i największym krokiem przy zakupie spieniacza do mleka jest wybór jego rodzaju. Zapoznaj się z tabelą porównawczą, która pomoże Ci podjąć decyzję:
Ręcznie | Bateria | Elektryczny | Indukcja | |
Najlepszy dla | Rzadkie użycie | Rzadkie użycie | Częste użycie | Bardzo częste użycie |
Cena | Taniej | Bardzo tanio | Stosunkowo drogie | Drogie |
Łatwość użytkowania | Bardzo niski | Niski | High | Bardzo wysoka |
Czyszczenie | Proste | Proste | Zależy od modelu | Proste |
Zapotrzebowanie na miejsce | Nieco wyższa | Niski | High | High |
Ważne wskazówki dotyczące zakupu
Na rynku jest ogromny wybór różnych modeli i nieustanne oferty specjalne. Podjęcie decyzji o wyborze spieniacza może być trudne. Jakie są więc najważniejsze rzeczy, na które warto zwrócić uwagę?
Bezpieczeństwo
Jeśli szukasz spieniacza elektrycznego lub indukcyjnego, upewnij się, że posiada on system zabezpieczający przed przegrzaniem mleka. Przydatną funkcją jest również lampka kontrolna, dzięki której wiesz, czy spieniacz jest włączony, czy nie. Najlepsze modele wyłączają się automatycznie po zakończeniu podgrzewania i spieniania mleka. Niezależnie od tego, na jaki model spieniacza się zdecydujesz, upewnij się, że jest on stabilny, aby nie przewrócił się podczas używania. Antypoślizgowe gumowe nóżki są do tego dobre. Dobrą cechą jest również nieprzywierająca powłoka na pojemniku na mleko, która zapobiega przypalaniu się mleka.
Pojemność
Jedną z ważnych rzeczy do rozważenia podczas dokonywania zakupu jest to, jak dużo mleka zamierzasz spienić. Trzepaczki zasilane bateriami mogą naprawdę spienić tylko niewielkie ilości mleka. Ilość, jaką modele ręczne, elektryczne i indukcyjne mogą spienić jednocześnie, zależy od wielkości pojemników na mleko. Mniejsze modele mogą zazwyczaj spienić do jednej filiżanki (ok. 200 ml) za jednym razem – co wystarczy dla jednej lub dwóch osób. Istnieją większe spieniacze, które mają pojemność do dwóch filiżanek (ok. 500ml). Jeśli potrzebujesz jeszcze więcej, na rynku dostępne są spieniacze, które mogą spienić do czterech filiżanek (ok. 1 litra) jednocześnie.
Uwaga: zmiany objętości
Odmierzając mleko do kawy, trzeba pamiętać, że po spienieniu zwiększy ono swoją objętość niemal dwukrotnie.
Szybkość spieniania
Spieniacze ręczne i z trzepaczką potrzebują stosunkowo dużo czasu, aby spienić mleko – od trzech do pięciu minut. Z drugiej strony, urządzenia elektryczne i indukcyjne są znacznie szybsze, ale to zależy od ilości spienianego mleka. Dobre spieniacze powinny być w stanie spienić pół filiżanki (ok. 100ml) w 60 do 90 sekund – większa ilość mleka może zająć kilka minut dłużej.
Temperatura
Będziesz musiał podgrzać własne mleko, jeśli kupisz spieniacz ręczny lub z trzepaczką, natomiast urządzenia elektryczne i indukcyjne zrobią to za Ciebie. Najlepsze spieniacze mają regulację temperatury. Dzięki temu możesz wybrać, jak ciepłe ma być Twoje mleko. Najlepsza temperatura do spieniania mleka to 140°F (60°C). Możesz również używać spieniaczy indukcyjnych, podobnie jak czajnika, aby przygotować takie rzeczy jak ciepłe mleko z miodem lub gorącą czekoladę.
Nie przegrzewaj mleka
Podczas podgrzewania mleka, upewnij się, że nie podgrzewasz go powyżej 158°F (70°C). Jeśli przekroczysz tę temperaturę, zdenaturujesz enzymy mleka, co spowoduje zbrylenie i okropny smak.
Projekt
Bezpieczeństwo, funkcjonalność i wydajność są oczywiście bardzo ważne przy wyborze modelu, ale również wygląd. Nie chcesz przecież, by design nie pasował do Twojej kuchni!
W przypadku spieniaczy ręcznych i zasilanych bateryjnie nie ma zbyt dużej różnorodności wzornictwa. Spieniacze elektryczne i indukcyjne są jednak dostępne w wielu stylach, kształtach i rozmiarach. Na rynku jest ich wiele, od prostych modeli ze stali nierdzewnej po kolorowe, emaliowane spieniacze, które wyglądają jak kolby termosu.
Doskonała pianka
Każdy, kto kupi spieniacz do mleka, będzie oczywiście chciał mieć idealną mleczną piankę. Ale jak dokładnie powinna wyglądać idealna pianka? Idealna pianka mleczna powinna być:
- Kremowa i nie za bardzo płynna
- Miękkie i niezbyt sztywne
- Nie mieć zbyt wielu pęcherzyków powietrza
- Nie zapadać się zbyt szybko
Test ciastek
Jednym z testów pokazujących, czy pianka mleczna jest dobra czy nie, jest położenie na niej płaskiego herbatnika. Jeśli pianka jest dobra, powinna utrzymać biszkopt – jeśli jest zła, biszkopt przebije się przez nią.
Jeśli Twoja mleczna pianka jest zbyt twarda, może to być spowodowane tym, że za bardzo podgrzałeś mleko. Najlepsza temperatura do spieniania to 140°F (60°C).
Jaki rodzaj mleka jest najlepszy?
Wokół krąży wiele błędnych informacji na temat tego, jakie mleko jest najlepsze. Jedni mówią, że pełnotłuste, inni, że odtłuszczone. Niektórzy twierdzą nawet, że pasteryzacja wpływa na to, jak dobrze mleko będzie się spieniać. W rzeczywistości jedyną rzeczą, która wpływa na spienianie mleka jest zawartość białka. Jeśli poziom białka jest zbyt niski, mleko nie spieni się prawidłowo. Potrzebujesz co najmniej 3,3% białka – tę informację znajdziesz na opakowaniu mleka w kartonie z wartościami odżywczymi. Alternatywy bez nabiału i laktozy również mogą się dobrze spienić – szukaj baristycznych wersji mlek roślinnych, aby uzyskać najlepsze rezultaty.
Smaczny tłuszcz
Zawartość tłuszczu nie odgrywa roli w tym, jak bardzo spienione będzie Twoje mleko, ale ma wpływ na smak. Tłuszcz jest nośnikiem smaku. Jeśli dbasz o kalorie i wybierasz mleko odtłuszczone, smak będzie mniej intensywny.
Zdjęcia 1-4: © FinalCheck