Ekspres do espresso porady dotyczące zakupu: Jak wybrać odpowiedni produkt
- Co musisz wiedzieć
- Ekspres do kawy ma trzy główne elementy: bojler, pompę i grupę zaparzającą.
- W zależności od modelu rozróżnia się ekspresy jednoobiegowe, dwuobiegowe i z podwójnym bojlerem, które mają różne zastosowanie.
- Stała temperatura parzenia jest niezbędna do uzyskania dobrego espresso.
- Do przygotowania espresso potrzebne jest dziewięć barów ciśnienia.
Espresso – kawa na sposób mediolański
Nic tak nie uosabia przyjemności picia kawy jak dobre espresso. Jak wiele osiągnięć kultura kawy, ta szczególnie aromatyczna kawa ma swoje początki we Włoszech. Metoda przygotowania kawy, w której gorąca woda jest przeciskana przez drobno zmieloną kawę pod wysokim ciśnieniem, pochodzi z miasta Mediolan w Lombardii. Espresso może być pite w „czystej postaci” lub służyć jako podstawa kilku pysznych specjałów kawowych.
Pierwsze espresso powstało w Mediolanie pod koniec XIX wieku. Ponieważ właściciele kawiarni szukali sposobu na skrócenie czasu oczekiwania swoich gości, technologia oparta na parze umożliwiła znacznie szybsze przygotowanie kawy. Woda z dużego kotła była przepuszczana przez fusy kawowe pod ciśnieniem 1,5 bara. W 1901 roku inżynier Luigi Bezzera złożył patent na pierwszy ekspres do kawy.
Dzisiejsze ekspresy do kawy nie pracują już na parze. Wynalazcą nowoczesnego ekspresu do kawy był Giovanni Achille Gaggia, który w 1938 roku opatentował system tłokowy, który wtłacza wodę pod ciśnieniem przez fusy kawowe. Pozwoliło to Gaggii na zwiększenie ciśnienia do dziesięciu barów. W rezultacie powstała spieniona, orzechowo-brązowa śmietanka, która przyczynia się do aromatu espresso.
Pod presją: tajemnica espresso
Aby przygotować espresso, należy najpierw podgrzać wodę. Zadanie to wykonuje bojler lub podgrzewacz wody. Kiedy woda osiągnie niezbędną temperaturę 90°C, jest przeciskana przez fusy kawowe pod ciśnieniem około dziewięciu barów. Ściśle rzecz biorąc, kawa przygotowana przy niższym ciśnieniu nie może być uznana za espresso. W zależności od modelu, ciśnienie jest budowane przez pompę lub ręczną dźwignię. Fusy z kawy są przechowywane w wyjmowanym portafiltrze, który jest przymocowany do ekspresu za pomocą zamka. Fusy są wciskane do portafiltra za pomocą tzw. tampera – rodzaju stempla.
Jak w kawiarni – ekspresy do kawy w domu
Każdy zna duże, profesjonalne ekspresy do kawy, które widzimy w restauracjach, ale konsumenci mogą dostać mniejsze wersje podobnego urządzenia do użytku domowego. Takie ekspresy do kawy do użytku domowego nazywane są ekspresami portafilowymi i wymagają od użytkownika nieco zaangażowania w przygotowanie kawy. Z kolei w pełni automatyczny ekspres do kawy dostarcza kawę po naciśnięciu jednego przycisku. Automatyczne ekspresy do kawy mogą być uważane za ekspresy do kawy tylko na wyciągnięcie ręki, ponieważ zazwyczaj nie osiągają ciśnienia niezbędnego do przygotowania „prawdziwego” espresso.
W pełni automatyczne ekspresy do kawy: wygodne urządzenie wielofunkcyjne
W pełni automatyczne ekspresy to świetne urządzenia uniwersalne, które można wykorzystać do przygotowania szerokiej gamy specjałów kawowych. Ściśle rzecz biorąc, większość ekspresów nie przygotowuje jednak właściwego espresso, ponieważ nie osiąga wymaganego ciśnienia od dziewięciu do dziesięciu barów. Kawa z w pełni automatycznego ekspresu przypomina raczej espresso lungo (espresso dłuższe i rozcieńczone wodą). Nie oznacza to, że ekspres w pełni automatyczny produkuje gorszą kawę niż ekspres z portafiltrem. Osoby, które nie przywiązują wagi do szczegółów i potrafią docenić prostotę, będą bardzo zadowolone z w pełni automatycznego ekspresu do kawy.
Plusy
- Łatwa obsługa
- Różne gatunki kawy za jednym dotknięciem przycisku
- Świeżo zmielone ziarna
Wady
- Nie jest to „prawdziwe” espresso
- Wymagane jest intensywne czyszczenie i konserwacja
Portafilter: specjalista ds. kawy
Te często półautomatyczne ekspresy działają jak profesjonalne urządzenia gastronomiczne z wyjmowanym portafiltrem. To co charakteryzuje te maszyny to fakt, że użytkownik ma lepszą kontrolę nad gotowym produktem. Temperatura wody i ciśnienie są ustawiane ręcznie w ekspresach portafiltrowych, więc każdy może przygotować espresso według własnego gustu przy odrobinie praktyki. W związku z tym, ekspresy portafiltrowe są obowiązkowym wyposażeniem każdego, kto ma wysokie oczekiwania wobec swojego espresso.
Świeżo zmielona kawa jest mocno wciskana do wyjmowanego portafiltra za pomocą tzw. tampera. Następnie gorąca woda jest przepuszczana pod wysokim ciśnieniem, co powoduje, że na krótko styka się z fusami z kawy. Uzyskana w ten sposób kawa jest znacznie mniej gorzka. Ekspresy z portafiltrem znane są również z tego, że wytwarzają stabilną, gęstą i złotobrązową cremę. Wadą jest to, że użytkownicy mogą być zmuszeni do dłuższego oczekiwania na ten wyjątkowy smak. W zależności od modelu, portafilter może wymagać kilkuminutowego nagrzewania, zanim będzie można rozpocząć przygotowywanie kawy. Czasochłonne jest również regularne czyszczenie urządzenia.
Plusy
- Indywidualne przygotowanie kawy
- Bardziej estetyczna crema
- Mniej gorzkich substancji
Wady
- Drogi w zakupie
- Intensywne czyszczenie
- Długi czas nagrzewania
Jak zbudowana jest maszyna z portafiltrem?
Ekspres do kawy ma trzy podstawowe elementy: pompę, bojler i grupę zaparzającą. Bojler i rury wodne mają różne konstrukcje, na podstawie których rozróżnia się ekspresy na trzy kategorie: jednoobiegowe, dwuobiegowe i z podwójnym bojlerem.
Pompa
Nowoczesne ekspresy do kawy wyposażone są głównie w elektrycznie sterowane pompy, które zapewniają niezbędne ciśnienie. Istnieją dwa główne systemy, na które należy zwrócić uwagę: system pompy wibracyjnej oraz system pompy obrotowej. Pompa wibracyjna jest stosowana głównie w ekspresach domowych, ponieważ jest niedroga i nie zajmuje dużo miejsca. Pod względem smaku, rodzaj pompy nie robi różnicy. Większa i droższa pompa rotacyjna ma znacznie większą wydajność niż pompa wibracyjna i może zasilać ciśnieniem kilka grup naparów. W związku z tym częściej można ją spotkać w dużych urządzeniach stosowanych w gastronomii niż w ekspresach do użytku domowego. Pompy rotacyjne pracują płynnie i są cichsze w działaniu niż pompy wibracyjne.
Kocioł
Bojler jest sercem każdego ekspresu do kawy. Zawiera on wodę do parzenia espresso lub parę do spieniania mleka. Para jest uwalniana przez tzw. lancę parową znajdującą się z przodu urządzenia. To, czy wybierzesz ekspres jedno- czy dwuobiegowy, zależy od Twoich przyzwyczajeń związanych z piciem kawy. Jeśli lubisz pić tylko espresso lub chcesz przygotować tylko jedną lub dwie filiżanki, dobrym wyborem będzie ekspres jednoobiegowy. W przypadku przyjmowania gości lub przygotowywania latte lepszy jest ekspres dwuobiegowy.
Obwód pojedynczy
Maszyny jednoobiegowe posiadają jeden kocioł, przez który zasilana jest zarówno lanca parowa jak i grupa zaparzająca. Ponieważ istnieje tylko jeden obieg wody, nie można jednocześnie dostarczać gorącej wody i pary do spieniania mleka. Optymalna temperatura wody do zaparzania wynosi około 90°C, natomiast temperatura wymagana do spieniania mleka przekracza 100°C. Dlatego w ekspresie z jednym obiegiem konieczne jest naprzemienne dostarczanie gorącej wody i pary, co może zająć trochę czasu. W rezultacie przygotowanie odmian kawy z mlekiem, takich jak cappuccino czy latte macchiato, jest stosunkowo czasochłonne. Jednak ci, którzy wolą kawę bez mleka, na pewno będą zadowoleni.
Obwód podwójny
W przeciwieństwie do jednoobiegowego, ekspres dwuobiegowy posiada dwa obiegi wody. Dzięki temu możliwa jest jednoczesna kontrola temperatury wody do zaparzania i pary. Ekspres dwuobiegowy jest więc idealnym rozwiązaniem dla osób, które chcą częściej spieniać mleko. W pierwszym obiegu wody podgrzewana jest zarówno para, jak i gorąca woda, podobnie jak w szybkowarze. Parę można wprawdzie wykorzystać do spieniania mleka, ale ta woda jest zdecydowanie za gorąca do parzenia kawy. W drugim obiegu zimna woda przepuszczana jest ze zbiornika przez wymiennik ciepła do głowicy zaparzającej. Następnie jest ona podgrzewana do odpowiedniej temperatury około 90°C przez otaczającą ją wodę z bojlera.
Podwójny kocioł
Najwygodniejszym rozwiązaniem jest zapewne kocioł dwufunkcyjny. Posiada on dwa oddzielne bojlery na wodę i parę. Pozwala to na szczególnie dużą kontrolę nad finalną kawą, biorąc pod uwagę, że ciśnienie i temperatura obu obiegów mogą być indywidualnie regulowane. Ta wygoda ma jednak swoją cenę – ekspresy z podwójnym bojlerem są istotnie droższe od ekspresów jedno- i dwuobiegowych. Z tego powodu urządzenia te są mniej praktyczne do codziennego użytku, a zamiast tego lepiej nadają się dla kawowych perfekcjonistów.
Grupa brew
Ostatnim ogniwem łańcucha jest grupa zaparzająca. Ma ona również wpływ na jakość i smak espresso, ponieważ w tym miejscu portafiltr jest przymocowany do urządzenia. Grupa zaparzająca składa się z rurki, sprężyn i zaworów, przez które odprowadzane jest ciśnienie pozostałe po procesie parzenia. Grupy zaparzające występują w wersji automatycznej lub ręcznej. Wersja automatyczna zajmuje się praktycznie wszystkim sama, natomiast ręczna grupa zaparzająca pozwala na samodzielną regulację ciśnienia i dopływu wody. Jest to rozwiązanie szczególnie polecane dla osób, które lubią eksperymentować ze swoją kawą lub mają doświadczenie jako barista.
Kryteria zakupu ekspresu do kawy
Przed podjęciem decyzji o zakupie warto zapoznać się z głównymi cechami ekspresu do kawy. Przykładem może być coś takiego jak ciśnienie pompy, które może mieć znaczący wpływ na jakość espresso. Inne kryteria dla ekspresu z portafiltrem obejmują pojemność bojlera, kontrolę nad temperaturą wody i czas nagrzewania.
Wydajność kotła i materiały
Wielkość bojlera decyduje o liczbie filiżanek kawy, które można kolejno przygotować. W przypadku małych bojlerów woda szybko się nagrzewa, natomiast w przypadku dużych bojlerów użytkownicy mogą być zmuszeni do dłuższego oczekiwania. Z drugiej strony, większe bojlery są w stanie przygotować kilka kaw po kolei bez konieczności ponownego podgrzewania wody.
Stal nierdzewna, miedź i mosiądz to powszechnie stosowane materiały na kotły. Wiele kotłów z podwójnym obiegiem i podwójnym kotłem jest wykonanych z miedzi. Z kolei kotły jednoobiegowe są zazwyczaj wykonane ze stali nierdzewnej. Profesjonalne urządzenia wykorzystywane w gastronomii mają kotły wykonane ze stali nierdzewnej lub powlekanej miedzi. Stal nierdzewna to solidny materiał, który bardzo łatwo się czyści i odkamienia. Miedź natomiast jest zaufanym materiałem na kotły dzięki swoim właściwościom przewodzenia ciepła. Mosiądz jest stopem miedzi z cynkiem i jest tańszy, a także bardziej wytrzymały niż miedź. Pomijając materiały, kolejnym podstawowym kryterium jest grubość ściany kotła. Im grubsza ściana, tym dłużej utrzymuje się stała temperatura w kotle.
Sterowanie PID
PID to skrót od słów „Proportional – Integral – Derivative”. W prostych słowach, zapewnia to stałą temperaturę wody do zaparzania, co z kolei może znacznie przyczynić się do sukcesu espresso. Sterowanie PID jest szczególnie przydatne w przypadku ekspresów jednoobiegowych, ponieważ pomaga skompensować stałe zmiany temperatury. Kontrola PID nie ma tak dużego znaczenia w przypadku ekspresów dwuobiegowych, ale pozwala na regulację temperatury zgodnie z życzeniem użytkownika.
Młynek do kawy: wbudowany czy oddzielny?
Wszystkie w pełni automatyczne ekspresy do kawy mają zintegrowany młynek. Ziarna są po prostu wsypywane do dołączonego pojemnika. W przypadku ekspresów do kawy wbudowany młynek nie jest jednak standardem. Koniecznie zwróć uwagę na to, czy urządzenie jest wyposażone w młynek, chyba że chcesz kupić dodatkowy młynek do kawy. Dużą zaletą wbudowanego młynka jest to, że ziarna są świeżo zmielone i zaparzone, a wszystko to za jednym dotknięciem przycisku!
Jeśli przechowywanie urządzenia stanowi problem, to maszyny z wbudowanymi młynkami mogą nie być najlepszym rozwiązaniem. Wystawienie na działanie tlenu i światła może spowodować, że ziarna stracą swój smak, zanim jeszcze zostaną zmielone. Aby uzyskać najlepsze wrażenia smakowe, do pojemnika należy wsypać tylko dokładnie wymaganą ilość ziaren ze szczelnie zamkniętego opakowania. W praktyce mało kto tak robi. Przechowywanie ziaren w pojemniku utrudnia zmianę kawy, którą pijesz, w chwili, gdy spadnie na Ciebie kapelusz. Wypicie innej kawy w porze lunchu niż rano oznaczałoby żmudną ręczną wymianę ziaren. Kolejnym czynnikiem, o którym należy pamiętać, jest młynek, który musi być dokładnie i regularnie czyszczony. Rozkładające się fusy mogą gnić w młynku i wpływać na smak końcowej kawy. Ogólnie rzecz biorąc, ekspres z wbudowanym młynkiem to większa oszczędność czasu. Użytkownicy muszą rozważyć szybkość i wygodę z jednej strony, z drugiej zaś zmienność kawy i jej smak. Z tych powodów wielu koneserów kawy decyduje się na oddzielny młynek, który miele tylko wymaganą ilość ziaren i ułatwia przełączanie między odmianami.
Inne aspekty, o których należy pamiętać
Kupując urządzenie kuchenne, zawsze warto mieć świadomość, ile miejsca mamy w kuchni. Jak dużo miejsca jest dostępne dla ekspresu do kawy? Już sam ten czynnik może przechylić szalę na korzyść konkretnego modelu, np. oszczędzającego miejsce ekspresu z jednym obiegiem.
W zależności od miejsca, w którym znajduje się maszyna, znaczenie może mieć również to, jak bardzo hałasuje. Głośna maszyna jest mniej odpowiednia do użytku w kuchni lub w pobliżu sypialni. Za poziom hałasu odpowiada pompa, a zwłaszcza młynek. Jeśli chcesz przygotować kawę szczególnie cicho, najlepiej użyć ręcznie sterowanego młynka do kawy.
Wielkość bojlera decyduje o tym, ile filiżanek espresso można przygotować po kolei. Posiadanie dużego bojlera może jednak również wydłużyć czas oczekiwania. Dla osób samotnych, które chcą szybko zaparzyć espresso rano, najlepszy będzie mały bojler.
Pojemność zbiornika na wodę powinna być uzależniona od wielkości gospodarstwa domowego. Zbiorniki ekspresów portafiltrowych mieszczą zazwyczaj od 1,0 do 1,5 litra wody. Mniejsze zbiorniki na wodę są wystarczające dla małych gospodarstw domowych lub nieczęstych użytkowników. Wyjmowany zbiornik na wodę ułatwia uzupełnianie i czyszczenie.
Do portafiltra potrzebny jest tamper o odpowiedniej średnicy. Tamper powinien jak najszczelniej wypełnić sitko, aby zapewnić równomierne ubicie fusów z kawy. Tamper o średnicy 58 milimetrów jest odpowiedni dla większości standardowych sitek.
Jak przygotować espresso
Po zakupie ekspresu do kawy kusi, aby od razu przystąpić do pracy. Zamiast tego należy poświęcić trochę czasu i rozważyć poniższe wskazówki przed przygotowaniem pierwszej kawy:
Rozgrzej kubek. Wystarczy raz przepłukać ją gorącą wodą. Dzięki temu espresso mniej szybko stygnie i można się nim spokojnie delektować.
Regularnie czyść urządzenie i głowicę zaparzającą. Pozostawione osady mogą wpłynąć na smak Twojego napoju.
Używaj świeżo zmielonych ziaren. Użyj osobnego młynka lub, jeśli jest dostępny, wbudowanego młynka. Ziarna, które zostały niedawno uprażone, mają najlepszy aromat.
Odmierz fusy do swojego smaku, a następnie mocno wciśnij je do portafiltra za pomocą tampera.
Usiądź wygodnie, zrelaksuj się i ciesz się swoim espresso!
Zdjęcie 1: © baranq / stock.adobe.com | Zdjęcia 2-4: © FinalCheck | Zdjęcie 5: © sunyawitphoto / stock.adobe.com | Zdjęcie 6: © bizoo_n / stock.adobe.com