Frytkownica porady dotyczące zakupu: Jak wybrać odpowiedni produkt

  • Co musisz wiedzieć
  • Istnieje wiele różnych rodzajów frytownic. Oprócz typowej frytownicy elektrycznej istnieją frytownice ze strefą zimną, frytownice z gorącym powietrzem, frytownice roto, frytownice wirowe oraz frytownice z podgrzewaniem gazowym.
  • Coraz większą popularnością cieszą się frytkownice z gorącym powietrzem. Wykorzystują one gorące powietrze zamiast gorącego oleju.
  • Najważniejsze cechy, jakie powinny posiadać frytownice to regulator temperatury, ogranicznik temperatury, timer oraz garnek nadający się do mycia w zmywarce.
  • Jest kilka rzeczy, które musisz wiedzieć, aby prawidłowo używać i bezpiecznie konserwować frytownicę.
frytownic porownanie

Jak gorąco: frytownice

Ziemniaki to jedne z najpopularniejszych węglowodanów na świecie. Jedną z ich największych zalet jest to, że można je przygotować na wiele różnych sposobów. Jednak jedna forma przygotowania przez lata osiągnęła status kultowej: frytki. Wprawdzie w domu można przygotować mrożone frytki w piekarniku, ale złoto-żółte paski ziemniaków nabierają właściwego kęsa i autentycznego smaku dopiero we frytownicy. Ponieważ frytownice są nie tylko coraz tańsze, wygodniejsze i łatwiejsze w obsłudze, ale także oferują coraz więcej możliwości przyrządzania potraw o niskiej zawartości tłuszczu i bez tłuszczu, trudno się dziwić, że w dzisiejszym, bardziej świadomym pod względem zdrowotnym społeczeństwie frytki wracają do łask.

Frytki

Mimo swojej nazwy, ukochane danie tak naprawdę pochodzi z Belgii nie Francji. Frytki prawdopodobnie były przygotowywane w Belgii już przed 1680 rokiem.

Oczywiście we frytkownicy można przygotować nie tylko frytki. Oprócz innych produktów z ziemniaków, takich jak krokiety, placki ziemniaczane czy kliny, popularnymi daniami we frytownicy są mięsa, ryby i różne warzywa, takie jak kalafior, cukinia czy cebula. Nawet ser, banany, truskawki czy krążki jabłek sprawdzają się we frytownicy. Frytownice nie służą też wyłącznie do przygotowywania wytrawnych potraw. Do popularnych deserów z frytownicy należą pączki czy jabłkowe frytki. Pojawiają się też ciekawe trendy jak np. smażone na głębokim tłuszczu batoniki czekoladowe.

Jak działa frytownica?

Smażenie głębokie w prawdziwym znaczeniu tego słowa odnosi się do procesu gotowania, w którym żywność z zawartością wody jest całkowicie zanurzona w oleju lub tłuszczu do gotowania, podgrzewanym do temperatury między 284 a 356 °F (140-180 °C) w głębokim koszu do smażenia. Powoduje to żelatynizację skrobi i denaturację składników białkowych, czyli rozpad. Dzięki temu smażona żywność jest bardziej strawna i smaczniejsza. Zanurzenie w gorącym tłuszczu sprawia, że wilgoć na powierzchni potrawy zmniejsza się, tworząc skorupkę i tworząc smak.

Różne pokarmy wchłaniają różną ilość tłuszczu w zależności od wielkości ich powierzchni. Oto kilka przykładów:

Smażenie średnieWchłanianie tłuszczu
Chipsy ziemniaczaneWchłaniają od 30 do 40% swojej masy w tłuszcz
PączkiWchłaniają od 15 do 20% swojej masy w tłuszcz
FrytkiPochłaniają od 6 do 12% swojej masy w postaci tłuszczu

Wartość dodana frytkownicy w porównaniu ze smażeniem potraw w garnku wypełnionym olejem jest oczywista:

  • Możliwość ustawienia, kontroli i regulacji temperatury
  • Tłuszcz jest przechowywany w zamkniętym naczyniu i nie może się rozpryskiwać
  • Olej kapie z żywności w koszu, gdy jest jeszcze ciepła, co prowadzi do mniejszej absorpcji tłuszczu.

Różne rodzaje frytownic

Frytownice to urządzenia kuchenne służące do smażenia potraw w gorącym oleju lub tłuszczu – w przeważającej części. Oprócz frytownic elektrycznych i gazowych, które wykorzystują olej lub tłuszcz, istnieją również frytownice na gorące powietrze, chociaż nie wymagają one żadnego tłuszczu. Niemniej jednak są one nadal uważane za frytownice, ponieważ mogą być używane do przygotowania tych samych potraw, co konwencjonalne frytownice.

frytkownica do pracy w zimnej strefie

Frytownica z zimną strefą

Większość dzisiejszych frytownic, które wykorzystują olej lub tłuszcz jako nośnik ciepła, posiada tzw. strefę zimną. Dzięki temu tłuszcz na dnie pojemnika do smażenia nie nagrzewa się zbyt mocno, co ogranicza powstawanie akrylamidu. W tym typie frytownicy elektryczny element grzewczy nie znajduje się w płycie podłogowej, jak w przypadku konwencjonalnych frytownic elektrycznych, lecz jest zanurzony bezpośrednio w oleju – trochę jak grzałka zanurzeniowa.

Technologia ta oferuje pewne wyraźne zalety i wady w porównaniu z tradycyjnymi frytownicami elektrycznymi. Dno pojemnika do smażenia pozostaje stosunkowo chłodne, ponieważ tłuszcz na dole ma temperaturę tylko 122 do 158 °F (50-70 °C). W tej „zimnej strefie” odpadające części skórki (np. bułka tarta) nie ulegają spaleniu, dzięki czemu powstaje mniej akrylamidu. Olej może być dłużej używany, ponieważ przypalone kawałki nie mają negatywnego wpływu na smak. Konwencjonalne frytownice elektryczne są pod tym względem w wyraźnie gorszej sytuacji. Są one jednak łatwiejsze do czyszczenia, ponieważ pojemnik do smażenia jest całkowicie wyjmowany, a jego wnętrze nie ma kontaktu z elementem grzewczym.

Tutaj proponujemy krótkie porównanie zalet i wad frytownic z zimną strefą:

Zalety

  • Mniejsze tworzenie się akrylamidu
  • Olej może być używany dłużej
  • Mniejsze zużycie energii
  • Lepszy smak

Wady

  • Element grzejny w bezpośrednim kontakcie z olejem
  • Element grzewczy zawsze wymaga czyszczenia
silnik suszarki

Frytownice typu spin i roto

Frytownice szprycowe są specjalnym rodzajem frytownicy. Również one działają na zasadzie smażenia potraw w oleju lub tłuszczu w wysokiej temperaturze. W przeciwieństwie jednak do konwencjonalnej frytownicy lub frytownicy z zimną strefą, frytownice obrotowe przygotowują potrawy z mniejszą ilością tłuszczu. Po usmażeniu, modele te usuwają nadmiar tłuszczu z potrawy poprzez szybkie obracanie jej, jak w przypadku salaterki. Okrągły kosz do smażenia obraca się wokół własnej osi i wykorzystuje siłę odśrodkową, aby usunąć więcej tłuszczu z powierzchni potrawy przed jej spożyciem.

Frytownice Roto funkcjonują z mniejszą ilością tłuszczu dzięki wielokrotnemu zanurzaniu potraw w gorącym tłuszczu tylko na krótki czas. W przeciwieństwie do frytownicy wirowej, kosz nie jest zawieszony poziomo, lecz pod lekkim kątem.

Zalety

  • Mniej tłuszczu w żywności
  • Zachowany jest typowy aromat głębokiego smażenia
  • O 50% mniejsze zapotrzebowanie na olej

Wady

  • Mniej nadaje się do dużych naczyń
  • Mniejsza pojemność

Jedną z wad tych niskotłuszczowych metod przygotowywania potraw jest to, że nie nadają się one w równym stopniu do wszystkich produktów spożywczych. Jednak w przeciwieństwie do frytownic, oferują one ten sam typowy dla głębokiego smażenia aromat i smak.

suszarka z goracym powietrzem

Frytownica na gorące powietrze

Frytownice powietrzne są bardzo popularne wśród kucharzy amatorów. Trudno się temu dziwić, gdyż oferują one szereg zalet w porównaniu z tradycyjnymi frytownicami. Szczególnie w obliczu coraz popularniejszych diet niskotłuszczowych kusząca jest możliwość smażenia potraw bez użycia dużej ilości tłuszczu. Tłuszcze trans, które powstają w wyniku podgrzewania przetworzonych olejów i tłuszczów, są w tej metodzie gotowania w dużej mierze wyeliminowane. Również powstawanie akrylamidu jest znacznie zredukowane we frytkownicach na gorące powietrze. Kolejną wyraźną zaletą jest brak konieczności utylizacji tłuszczu, co w zależności od kraju, w którym mieszkasz, może być uciążliwe i szkodliwe dla środowiska.

Frytownice na gorące powietrze wymagają bardzo mało oleju. W większości modeli należy dodać jedynie 10 ml tłuszczu. Wynika to ze sposobu działania tych urządzeń: nie smażą one potraw w głębokim tłuszczu, ale gotują je za pomocą krążącego strumienia gorącego powietrza. Proces ten oferuje kilka istotnych zalet, ale nie jest całkowicie pozbawiony wad:

Zalety

  • Preparat niskotłuszczowy i niskokaloryczny
  • Bezpieczniejsze, ponieważ olej nie może się rozlać ani rozpryskiwać
  • Minimalne powstawanie zapachów
  • Można również przygotować inne potrawy
  • Niewielkie zapotrzebowanie na czyszczenie
  • Mniejsze koszty eksploatacji, ponieważ nie potrzeba prawie żadnego oleju
  • Energooszczędna

Wady

  • Wyższe koszty początkowe
  • Dłuższy czas przygotowania
  • Sklejanie się potraw, jeśli nie ma funkcji mieszania
  • Brak typowego smaku głębokiego smażenia
  • Nadal powstaje pewna ilość akrylamidu

Frytownice na gorące powietrze są droższe niż ich tradycyjne odpowiedniki, a smażenie potraw trwa znacznie dłużej. Czasy przygotowania od 15 do 30 minut nie są rzadkością. Z drugiej strony, są one znacznie bezpieczniejsze i łatwiejsze do czyszczenia ze względu na brak gorącego tłuszczu. Ponadto są bardziej uniwersalne, ponieważ nie smażą w konwencjonalnym sensie i można je również wykorzystać do przygotowania takich potraw jak gulasz, chleb, pizza czy ciasto.

Należy jednak unikać temperatur gotowania powyżej 356 °F (180 °C), jeśli chce się uniknąć powstawania akrylamidu w dużych ilościach. Zawartość tłuszczu w ugotowanych potrawach jest rzeczywiście znacznie niższa niż w konwencjonalnych frytownicach. Pod tym względem frytownice są zdrowszą alternatywą.

Frytownice gazowe

Frytownice zasilane gazem są mniej używane w gospodarstwach domowych, a bardziej w sektorze komercyjnym. Są one większe i droższe. Jednak koszty eksploatacji w porównaniu do urządzeń zasilanych elektrycznie są znacznie niższe. Wszystkie frytownice do użytku prywatnego to zazwyczaj modele elektryczne.

Na co powinienem zwrócić uwagę?

Każda frytownica powinna być wykonana ze stali nierdzewnej i być łatwa w czyszczeniu. Ważne są gumowane nóżki, aby frytownica nie przewróciła się łatwo i nie spowodowała bałaganu lub, co ważniejsze, poważnych obrażeń. Inne istotne kryteria zależą od rodzaju i funkcjonalności danej frytownicy.

Na co zwracać uwagę w przypadku modeli używających gorącego tłuszczu?

Każda frytownica, czyli konwencjonalna frytownica elektryczna, frytownica z zimną strefą, frytownica roto i frytownica wirowa, powinna posiadać otwór wylotowy, przez który można bezpiecznie odprowadzić tłuszcz. Ze względów bezpieczeństwa otwór ten nie powinien być zbyt łatwo dostępny ani zbyt łatwy do otwarcia – w przeciwnym razie może dojść do wycieku tłuszczu, gdy jest on jeszcze gorący. Urządzenie grzewcze powinno również posiadać zabezpieczenie przed poparzeniem. Regulator temperatury, automatyczny ogranicznik temperatury i timer są również koniecznością, aby zapobiec przegrzaniu i przypaleniu potraw. Prawidłowe czyszczenie frytownicy jest znacznie łatwiejsze, jeśli garnek do smażenia jest wyjmowany i nadaje się do mycia w zmywarce.

obraz sterowania
Zazwyczaj frytownice są wyposażone w płynną regulację.

Jednak frytownice z zimną strefą rzadko mają jakieś dodatki, specjalne funkcje czy akcesoria. Dla ułatwienia obsługi wybierz model, który posiada wyświetlacz.

Do użytku domowego może być również korzystne, jeśli frytkownica ma kilka garnków i koszy do smażenia, ponieważ należy używać różnych narzędzi do różnych rodzajów żywności, aby uzyskać najlepsze wyniki.

Należy również zwrócić uwagę na wystarczającą moc wyjściową. Im więcej watów (W) ma urządzenie, tym szybciej tłuszcz do smażenia osiąga pożądaną temperaturę gotowania. Jeśli jednak moc jest zbyt wysoka, istnieje ryzyko, że tłuszcz będzie zbyt gorący, co sprzyja powstawaniu akrylamidu. Zaleca się stosowanie urządzeń o mocy od 1400 do 1800W i obecnie uważa się je za normę.

Oto lista kontrolna najważniejszych funkcji i cech:

  • Otwór wylotowy do wymiany tłuszczu
  • Bezpieczne i oddzielne urządzenie grzewcze
  • Regulator temperatury
  • Ogranicznik temperatury
  • Funkcja timera
  • Garnek do smażenia nadający się do mycia w zmywarce
  • Wyświetl
  • W razie potrzeby kilka koszyków do smażenia

Na co zwracać uwagę przy frytownicach?

Jeśli zdecydujesz się na zakup frytownicy, zawsze powinieneś upewnić się, że urządzenie posiada funkcję automatycznego mieszania. Dzięki temu potrawy są regularnie mieszane i obracane. Jest to konieczne ze względu na brak oleju lub tłuszczu. Ponieważ ciepło nie dociera do wszystkich części, jedzenie nie będzie w pełni ugotowane, jeśli nie zostanie wymieszane i może się skleić.

Frytownice powinny być wyposażone w okno podglądu. Dzięki temu podczas pracy można zobaczyć, jak daleko posunął się proces gotowania, bez konieczności przerywania procesu i otwierania urządzenia, tracąc przy tym cenne ciepło.

Regulacja temperatury z wyświetlaczem i timer to standardowe wyposażenie. Taca ociekowa jest niezbędna, aby wyłapać nadmiar tłuszczu, który spływa z potraw podczas gotowania. Ponieważ frytownice pozwalają na przygotowanie wielu różnych potraw, dobrym pomysłem jest posiadanie modelu z dodatkowymi częściami, na przykład do grillowania. W zestawie powinna znaleźć się również miarka lub łyżka pomiarowa. Dzięki temu będziesz mógł precyzyjnie odmierzyć niewielkie ilości tłuszczu, które musisz dodać.

Oto najważniejsze kryteria zakupu, jeśli chodzi o frytownice:

  • Funkcja automatycznego mieszania
  • Okno przeglądania
  • Wyjmowana komora do głębokiego smażenia potraw
  • Regulacja temperatury
  • Ogranicznik temperatury
  • Timer
  • Komora nadająca się do mycia w zmywarce do smażenia na głębokim oleju
  • Wyświetl
  • Taca ociekowa na nadmiar tłuszczu
  • Oddzielna wkładka do grilla
  • W razie potrzeby kilka koszyków do smażenia

Porady dotyczące korzystania z frytownicy

Jest kilka rzeczy, o których warto wiedzieć, nie tylko przy zakupie, ale także przy użytkowaniu frytkownicy, aby korzystać z niej jak najbezpieczniej i móc cieszyć się urządzeniem przez długi czas.

Zdrowie i bezpieczeństwo na pierwszym miejscu

Gorący olej lub tłuszcz może być oczywiście niebezpieczny i powodować poważne oparzenia i urazy. Dlatego należy upewnić się, że frytownica ma zawsze pewną podstawę na równej powierzchni. Powinna również posiadać mechanizm chroniący przed rozpryskującym się tłuszczem, czy to w postaci pokrywy czy maski. Zabezpieczenie przed rozpryskami powinno również działać nadal po podniesieniu kosza do smażenia. Nie jest tak w przypadku wszystkich urządzeń. W przypadku tych modeli trzeba zachować szczególną ostrożność podczas opuszczania i podnoszenia kosza do smażenia.

Niewłaściwe użytkowanie powoduje nie tylko zagrożenia bezpieczeństwa związane z gorącym olejem. Nieprawidłowe przygotowywanie potraw również może narazić Cię na kłopoty. Aby zapobiec obu tym rzeczom, zaleca się stosowanie następujących środków ostrożności:

podgrzac tluszcz

Rozgrzać tłuszcz

Po dodaniu tłuszczu stałego należy go najpierw przez kilka minut podgrzewać w temperaturze maksymalnie 140 °F (60 °C), aby go stopić. Dopiero wtedy należy ustawić temperaturę roboczą. Zapobiega to zbytniemu podgrzaniu tłuszczu, co prowadzi do rozpryskiwania i powstawania szkodliwych substancji utleniających.

nie zdejmuj pokrywy

Trzymaj pokrywę zamkniętą

Podczas smażenia należy koniecznie trzymać pokrywę frytownicy zamkniętą. Jeśli podniesiesz pokrywę w środku smażenia, ryzykujesz, że zostaniesz ochlapany gorącym tłuszczem lub poparzysz sobie palce na resztkach ciepła.

suche chipsy

Usunąć wodę kondensacyjną

Karma mokra musi być osuszona przed zanurzeniem jej w gorącym tłuszczu. Karma mrożona musi być lekko rozmrożona, a następnie również osuszona. Jeśli wilgotność powierzchniowa jest zbyt wysoka, tłuszcz będzie bardziej pryskał.

zadna sol

Nie solić smażonych potraw z wyprzedzeniem

W żadnym wypadku nie należy solić potraw przed umieszczeniem ich we frytownicy. Dzieje się tak dlatego, że dodanie soli powoduje migrację wody z wnętrza potrawy na jej powierzchnię, co prowadzi nie tylko do rozpryskiwania się tłuszczu, ale także do powstawania toksycznych substancji.

strzasac okruchy

Otrząsnąć się z okruchów

Zbędne okruchy należy usunąć przed włożeniem jedzenia do frytownicy. W gorącym tłuszczu te małe skrobiowe elementy szybko się zwęglają, tworząc szkodliwe substancje, które sprawią, że Twój tłuszcz szybciej się zepsuje.

nie przesmazac

Przestrzegać czasów smażenia

Jeśli smażone jedzenie pozostanie zbyt długo w gorącym tłuszczu, zbrązowieje i wchłonie zbyt dużo tłuszczu. Powstają wtedy duże ilości akrylamidu i innych substancji, takich jak nitrozoaminy i azotyn sodu, które nie są dla Ciebie dobre.

utrzymac temperature

Utrzymanie temperatury smażenia

Temperatura smażenia powinna stale mieścić się w przedziale od 320 do 347 °F (160-175 °C) i w żadnym wypadku nie powinna przekraczać 356 °F (180 °C). Wyższe temperatury prowadzą do psucia się tłuszczu i zwiększonego powstawania akrylamidu. Zbyt niskie temperatury prowadzą do psucia się tłuszczu

Pytanie o akrylamid

Akrylamid powstaje podczas przegrzewania pokarmów skrobiowych, takich jak ziemniaki. Szwedzcy naukowcy udowodnili to w 2000 roku. Temperatura potrzebna do tego celu powstaje podczas kilku metod gotowania, takich jak pieczenie, smażenie, grillowanie, pieczenie i głębokie smażenie. Zwłaszcza gdy ziemniaki i ziarna są podgrzewane na sucho, akrylamid zaczyna się tworzyć w temperaturze 248 °F (120 °C). Ilość powstająca w żywności wzrasta gwałtownie między 338 a 356 °F (170-180 °C).

Akrylamid atakuje ludzkie DNA i jest przekształcany w wątrobie w glicydamid, który jest rakotwórczy. Jednak jest wysoce kontrowersyjne, czy akrylamid spożywany przez żywność może powodować negatywne skutki dla ludzi; badanie z 2003 roku nawet to obala.

Akrylamid…

… należy do grupy chemicznej amidów i powstaje głównie z aminokwasu asparaginy jako materiału wyjściowego w połączeniu z cukrami takimi jak glukoza i fruktoza. Asparagina występuje głównie w ziemniakach i zbożach.

Należy zauważyć, że dieta całkowicie wolna od akrylamidu nie jest możliwa, a jego spożycie w niewielkich ilościach najprawdopodobniej nie jest szkodliwe dla zdrowia człowieka. Ze względu na brak dogłębnej wiedzy na temat wpływu akrylamidu na zdrowie człowieka, maksymalny limit akrylamidu w żywności nie został jeszcze określony przez organizacje zdrowotne – wbrew powszechnej opinii.

Aby utrzymać tworzenie się akrylamidu na jak najniższym poziomie, zaleca się nie przechowywać ziemniaków w temperaturze poniżej 39,2 °F (4 °C), ponieważ tworzą one więcej fruktozy, która jest jednym ze „składników” akrylamidu. Ponadto, zmiana sposobu przygotowania ziemniaków może zmniejszyć potencjalną zawartość akrylamidu. Na przykład obniżenie temperatury smażenia i pieczenia o kilka stopni może już znacząco zahamować powstawanie akrylamidu. Obecnie, dzięki technologii smażenia w głębokiej strefie zimna, powstawanie akrylamidu jest tak niskie, jak to tylko możliwe.

Regularne czyszczenie

Regularne czyszczenie frytownicy jest absolutnie niezbędne, aby zapewnić dobre smaki, higienę kuchni i długą żywotność urządzenia. Czyszczenie jest zazwyczaj dość proste, zwłaszcza w przypadku frytkownic na gorące powietrze. Części, które mają bezpośredni kontakt z żywnością lub olejem są całkowicie zdejmowane i zazwyczaj nadają się do mycia w zmywarce. Ze względu na małą ilość oleju, nie ma nic szczególnego do rozważenia w tym względzie.

Z drugiej strony, jeśli pójdziesz na frytownicę z zimną strefą, powinieneś zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Na przykład, olej we frytownicy należy wymieniać maksymalnie po pięciu użyciach. W tym celu frytkownica powinna być wyposażona w wąż spustowy, kran spustowy lub otwór spustowy, przez który można spuścić olej do pojemnika zbiorczego. Jeśli tłuszcz stwardniał, należy go najpierw upłynnić przed odsączeniem. Opróżniony garnek do smażenia powinien nadawać się do mycia w zmywarce i być łatwy do czyszczenia.

Frytownice z zimną strefą, gdzie element grzewczy ma bezpośredni kontakt z tłuszczem, wymagają dodatkowego czyszczenia. Oczywiście najpierw należy pozwolić mu ostygnąć, ponieważ trzeba go wyczyścić ręcznie. Wszystkie wyczyszczone części powinny być całkowicie suche przed ponownym użyciem. Zawsze ważne jest, aby postępować zgodnie z instrukcją obsługi frytkownicy.

Najczęściej zadawane pytania

Najczęstsze pytania potencjalnych klientów o frytownice dotyczą głównie ich prawidłowego użytkowania oraz procesu smażenia w głębokim tłuszczu. Odpowiadamy na niektóre z nich:

Jakiego tłuszczu należy użyć do smażenia w głębokim tłuszczu?

Tłuszcze zwierzęce, niezależnie od rodzaju, nie nadają się do smażenia potraw we frytownicy. Równie nieodpowiednie są wysoko nienasycone oleje roślinne, takie jak olej słonecznikowy, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia czy olej kukurydziany. Oleje te mają niski punkt dymienia, co oznacza, że szybko się psują i nie wytrzymują wysokich temperatur we frytownicy.

Natomiast odpowiednie są np. czyste tłuszcze roślinne i oleje roślinne z niewielką ilością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych:

  • Tłuszcz arachidowy
  • Tłuszcz kokosowy
  • Rafinowana oliwa z oliwek
  • Olej arachidowy

Oleje świetnie nadają się do krótkiego smażenia w prywatnym, domowym użytku. Jeśli chcemy użyć tłuszczu, najlepiej kupić specjalny tłuszcz do smażenia.

Ile tłuszczu potrzebuję?

Ilość tłuszczu, jaką powinieneś użyć we frytownicy, zależy od jej pojemności i ilości jedzenia, które chcesz usmażyć. Wewnątrz frytownicy znajdują się zazwyczaj dwa oznaczenia, które sygnalizują minimalną i maksymalną ilość tłuszczu, jaką można dodać. Przy zbyt dużej ilości tłuszczu, frytownica będzie pryskać lub przeciekać; przy zbyt małej ilości, jedzenie nie będzie się całkowicie gotować. Ilość tłuszczu powinna pozwolić na całkowite pokrycie potrawy i dotarcie tuż pod powierzchnię.

Kiedy należy zmienić tłuszcz do smażenia?

Mimo że frytownice z zimną strefą znacznie wydłużają przydatność tłuszczu, to i tak należy go regularnie wymieniać. Dzieje się tak dlatego, że przy każdym użyciu odpadają kawałki jedzenia, które gromadzą się na dnie. To nie tylko powoduje ciemnienie tłuszczu i rozwija nieprzyjemny zapach, ale także wpływa na smak potraw. Dlatego należy wymienić tłuszcz, jeśli:

  • tłuszcz ma brązowy kolor,
  • podczas głębokiego smażenia powstaje dym,
  • tłuszcz ma nieprzyjemny zapach,
  • smażone jedzenie smakuje gorzko lub źle, lub
  • tłuszcz zaciąga nitki i jest lepki, gdy z niego kapie.

Generalnie zaleca się wymianę tłuszczu po pięciu użyciach lub po dwudziestu godzinach pracy. Należy zawsze wymieniać cały tłuszcz lub olej, a nie tylko dodawać do starego, aby go uzupełnić. Tłuszcz może działać dłużej, jeśli usuniesz lód i inne zanieczyszczenia z żywności przed umieszczeniem jej we frytkownicy.

Skąd mam wiedzieć, kiedy frytownica jest gorąca?

Tłuszcz do frytownicy powinien mieć temperaturę od 329 do 347 °F (165-175 °C). Nowoczesne frytownice mają zazwyczaj wyświetlacz temperatury, który ułatwia jej odczytanie, a także termostat, który umożliwia regulację temperatury.

Ponieważ jedzenie ma niższą temperaturę niż tłuszcz, temperatura tłuszczu będzie się ochładzać po dodaniu jedzenia. Dlatego należy uważać, aby nie wkładać do frytownicy zbyt dużej ilości jedzenia na raz, lecz raczej smażyć w małych partiach. Aby zapobiec powstawaniu akrylamidu i zapewnić równomierne i całkowite ugotowanie potrawy, należy utrzymywać temperaturę tłuszczu pomiędzy 338 a 356 °F (170-180 °C) po opuszczeniu koszyka do smażenia do tłuszczu lub oleju. W żadnym wypadku nie należy przekraczać temperatury 356 °F (180 °C).


Zdjęcia 1-12: © FinalCheck