Frytkownica na gorące powietrze porady dotyczące zakupu: Jak wybrać odpowiedni produkt

  • Co musisz wiedzieć
  • Frytownica na gorące powietrze działa w podobny sposób jak piec konwekcyjny. Gotuje potrawy przy użyciu znacznie mniejszej ilości tłuszczu niż konwencjonalna frytownica.
  • Ze względu na dużą oszczędność kalorii, frytownice na gorące powietrze są interesujące dla osób dbających o odżywianie oraz dla osób, które chcą zmienić swoją dietę.
  • Oprócz funkcji smażenia w głębokim tłuszczu, urządzenia te mają jeszcze więcej w rękawie: ci pomocnicy domowi mogą również grillować i piec.
  • Czyszczenie jest bardzo łatwe, większość przystawek można włożyć do zmywarki.

Dlaczego frytkownica na gorące powietrze?

Dla klientów, którzy uwielbiają soczyste frytki, ale chcą jeść zdrowiej, prawdziwą alternatywą dla klasycznej frytownicy będzie frytkownica na gorące powietrze. Ta pierwsza jest urządzeniem kuchennym, które gotuje potrawy bez tłuszczu za pomocą rozgrzanego strumienia gorącego powietrza. Wbrew temu, co sugeruje ich nazwa, urządzenia te potrafią znacznie więcej niż tylko smażyć. Można ich używać także do pieczenia, smażenia i grillowania. Nazwa jest również nieco myląca, ponieważ smażenie w klasycznym rozumieniu polega na zanurzeniu potrawy w gorącym oleju. Frytownica na gorące powietrze potrzebuje jednak tylko kilku pryśnięć lub w ogóle nie potrzebuje oleju. Podczas gdy w klasycznej frytkownicy jedzenie jest smażone w gorącej kąpieli tłuszczowej, frytkownica na gorące powietrze działa podobnie jak piec konwekcyjny.

Frytkownica na gorace powietrze gorace powietrze obieg
Wentylator wewnątrz frytkownicy zapewnia równomierne rozprowadzenie strumienia ogrzanego powietrza.

Zalety tej metody gotowania

Jedną z zalet jest to, że gorące powietrze jest optymalnie rozprowadzane w małej komorze gotowania. Oznacza to, że czas przygotowania jest krótszy w porównaniu z funkcją konwekcyjną piekarnika.

Jak przebiega proces gotowania

Całość działa tak: najpierw powietrze jest podgrzewane na elektrycznym elemencie grzewczym. Następnie jest ono równomiernie rozprowadzane w komorze gotowania przez wentylator. Dzięki tej metodzie przyrządzania potrawy są gotowane i chrupane stosunkowo szybko. Prędkość przepływu jest bardzo duża. Powoduje to dość głośny hałas podczas pracy. Z drugiej strony, uciążliwość zapachowa jest znacznie mniejsza niż w przypadku klasycznej frytownicy.

Zalety zdrowotne: mniej tłuszczu i niska temperatura gotowania

Frytownice na gorące powietrze mają kilka zalet w porównaniu z normalną frytownicą lub gotowaniem w rondlu: ponieważ wymagają bardzo mało tłuszczu lub nie wymagają go wcale, są lepsze dla zdrowia. Niezrównoważona, wysokotłuszczowa dieta sprzyja chorobom układu krążenia i cukrzycy. W wielu przypadkach i w zależności od smażonej potrawy, frytownice na gorące powietrze wymagają jedynie bardzo małej ilości dodatkowego tłuszczu, na przykład pół łyżki oleju. Do wielu potraw, które użytkownicy przygotowują w takim urządzeniu, zwanym również frytownicą, nie trzeba w ogóle dodawać tłuszczu. Dzięki temu jest to urządzenie odpowiednie dla osób dbających o zdrowie i chcących schudnąć na diecie niskotłuszczowej.

Niska temperatura gotowania: zapobiega powstawaniu akrylamidu

Kolejnym pozytywnym aspektem jest stosunkowo niska temperatura gotowania. Wiele urządzeń radzi sobie z temperaturą 300 °F (150 °C) i nie można jej ustawić na wyższą. Inne modele dopuszczają temperatury do 445 °F (230 °C). Jednak gotowanie w tak wysokich temperaturach nie jest zalecane, ponieważ akrylamid powstaje w żywności zawierającej skrobię najpóźniej od 345 °F (175 °C). Jest to substancja chemiczna, która jest podejrzewana o powodowanie raka. Chociaż niewielkie ilości tej substancji można wykryć już w temperaturze 250 °F (120 °C), zagrożenie wzrasta wykładniczo w temperaturach powyżej progu 345 °F (175 °C). Smażenie gorącym powietrzem w umiarkowanych temperaturach jest więc również zdrowe.

Użytkownicy klasycznej frytkownicy lub garnka z tłuszczem często mają problem podczas przygotowywania potraw, że nie wiedzą dokładnie, jak gorący jest aktualnie tłuszcz lub olej. Większość kucharzy amatorów nie ma do dyspozycji termometru. Jedyne co mogą zrobić to oszacować temperaturę i obserwować potrawę, podczas jej smażenia. Tutaj niebezpieczeństwo ustawienia zbyt wysokiej temperatury i tym samym zwiększenia powstawania akrylamidu jest szczególnie wysokie.

Żywność nie jest tak chrupiąca

Dobre frytkownice na gorące powietrze smażą lepiej niż to, co może zrobić piekarnik z powietrzem obiegowym. Umożliwia to genialna technologia konwekcyjna i mała, idealnie dopasowana komora gotowania. Jednak wynik nie do końca dorównuje klasycznej frytownicy pod względem chrupkości. Mimo to modele na gorące powietrze są znacznie bardziej wszechstronne pod względem możliwości przygotowania potraw niż klasyczne urządzenia olejowe. Na przykład, oprócz smażenia na głębokim oleju, mogą one również piec potrawy. Są one również preferowane w stosunku do frytownic z niezdrowym tłuszczem ze względu na ich znacznie zdrowszą metodę przygotowania. Mimo, że część tłuszczu przenoszącego smak jest pomijana, gotowe menu ma znacznie mniej kalorii. Kolejną zaletą frytownic jest to, że nie trzeba ich czyścić ani utylizować po użyciu, co jest bardziej czasochłonne niż w przypadku wersji tłustej: wyjmowane części większości modeli na gorące powietrze można łatwo umyć w zmywarce.

Bezpieczeństwo: zalety frytkownic na gorące powietrze

Ogólnie rzecz biorąc, frytownica na gorące powietrze oferuje kilka korzyści w zakresie bezpieczeństwa: ponieważ, w przeciwieństwie do klasycznej frytownicy, wymaga ona niewielkiej ilości oleju lub nie wymaga go wcale, nie ma ryzyka poparzenia się gorącym tłuszczem. Jest to zaleta, której nie należy lekceważyć, zwłaszcza w gospodarstwach domowych z małymi dziećmi. Nie ma też ryzyka poparzenia się rozpryskującym się tłuszczem: niebezpieczeństwo takiego poparzenia jest szczególnie duże, gdy w klasycznej frytownicy umieszcza się wilgotne lub zamrożone smażone potrawy. Ponadto we frytkownicy z gorącym powietrzem nie ma potrzeby utylizacji tłuszczu. W przypadku klasycznej frytownicy od czasu do czasu zdarzają się wypadki przy przenoszeniu pozostałego gorącego tłuszczu.

Zalety
  • Wiele zastosowań: smażenie, pieczenie i grillowanie
  • Wystarczy tylko kilka pryśnięć olejem
  • Czas przygotowania jest krótszy w porównaniu z piecami na gorące powietrze
  • Niska temperatura gotowania zapobiega powstawaniu akrylamidu
  • Ryzyko poparzeń bardzo niskie
Wady
  • Stosunkowo głośna praca
  • Nie osiąga chrupkości klasycznych frytownic
  • Tłuszcz nośnika smaku jest prawie całkowicie wyeliminowany

Różne modele

Frytownice na gorące powietrze dostępne są w różnych wariantach. Niektóre urządzenia oferują urządzenia, które automatycznie obracają i rozprowadzają jedzenie, aby było ono równomiernie podgrzane, a także zrumienione i chrupiące na całej powierzchni. Istnieją dwa podstawowe modele.

Frytownica na gorące powietrze z ramieniem mieszającym

Obracające się ramię frytkownicy miesza smażone potrawy i w ten sposób zapewnia, że wszystkie części są jednakowo dobrze upieczone i chrupiące. Luźne miejsca na klinach i niedokończone frytki należą już do przeszłości. Ten rodzaj frytownicy nie nadaje się jednak do przygotowywania wszystkich potraw: podczas gdy zamrożone frytki lub kliny nie stanowią problemu, to na przykład do filetów rybnych hobbystyczni kucharze powinni wybrać inne urządzenie, ponieważ ramię mieszające mogłoby przeciąć filety. Kawałki filetów ugotowałyby się, ale po przygotowaniu nie byłyby zbyt atrakcyjne. To samo mogłoby się stać w przypadku większych produktów ziemniaczanych, takich jak krokiety.

Frytkownica na gorace powietrze z goracym ramieniem powietrznym
Obracające się ramię miesza potrawy, które mają być gotowane.

Zalety

  • Bardzo równomierne mieszanie smażonych potraw
  • Możliwe duże ilości napełnienia

Wady

  • Wrażliwe jedzenie może zostać pokrojone i stać się mięsiste

Frytownica na gorące powietrze z elementem obrotowym

Frytownica na gorące powietrze z elementem obrotowym posiada wkład w kształcie kosza, który podczas nawiewu gorącego powietrza porusza się stale po okręgu. Ta metoda jest znacznie łagodniejsza dla smażonych potraw. Wspomniany wcześniej filet rybny można bez problemu przygotować w takim urządzeniu i bez ryzyka jego rozerwania. Wadą tych urządzeń jest brak prawdziwego mieszania. Jeśli kosz jest całkowicie wypełniony, może to doprowadzić do tego, że frytki lub inne potrawy leżące w środku i na dnie nie zostaną całkowicie przepieczone i pozostaną miękkie lub nawet zamrożone, podczas gdy frytki leżące swobodnie na powierzchni staną się chrupiące.

Frytkownica na gorace powietrze z elementem rotacyjnym
Dzięki w pełni obrotowemu koszowi do gotowania potrawy pozostają nieuszkodzone.

Zalety

  • Nawet całkiem miękkie pokarmy zachowują swój kształt i nie są zgniecione

Wady

  • Smażone potrawy, do których nie dociera powierzchniowy strumień powietrza, pozostają raczej wilgotne.
  • Możliwe są tylko małe ilości napełnienia

kryteria zakupu

Przy wyborze odpowiedniego urządzenia na gorące powietrze ważną rolę odgrywa wiele czynników: dla ilu osób frytownica będzie używana do gotowania? Czy urządzenie powinno być używane regularnie czy tylko na specjalne okazje? Jakiego rodzaju potrawy użytkownicy chcą przygotowywać? Ponadto urządzenie powinno być łatwe do czyszczenia, ponieważ długie płukanie znacznie zmniejsza przyjemność z gotowania. Najlepiej, jeśli wszystkie zdejmowane części można myć w zmywarce.

rozmiar

Wielkość urządzenia

Na rynku dostępne są urządzenia o pojemności od około 1,5 kg do 9 kg. Dla jedno lub dwuosobowego gospodarstwa domowego małe pojemności są wystarczające; większe rodziny lub użytkownicy, którzy lubią gotować dla większych grup, wybierają modele na gorące powietrze o większej pojemności. Użytkownicy powinni pamiętać o tym, że im większa komora gotowania, tym ważniejsza jest funkcja mieszania. Może to być element obrotowy, taki jak sito lub ramię obrotowe. W przeciwnym razie część potrawy nie będzie się równomiernie brązowić. Ponadto, komora gotowania powinna być zawsze dobrana do wielkości rodziny i powstających porcji. Zbyt duża komora gotowania spowoduje wydłużenie czasu przygotowania potraw, porównywalne z funkcją konwekcji w piekarniku. Ponadto wymiary urządzenia wzrastają równolegle z wielkością komory gotowania. Potencjalni nabywcy powinni o tym pamiętać, ponieważ będą musieli przechowywać frytownicę w kuchni lub innym pomieszczeniu w domu.

temperatura gotowania

Temperatura

Jak wspomniano wcześniej, przygotowywanie żywności w wysokich temperaturach może prowadzić do zwiększenia poziomu akrylamidu. Substancja ta jest podejrzewana o działanie rakotwórcze. Dlatego nie należy przekraczać temperatury 345 °F (175 °C). Niektóre urządzenia na gorące powietrze posiadają pokrętło do regulacji temperatury, inne modele można regulować za pomocą cyfrowego wyświetlacza. Ponadto, nie każda potrawa musi być smażona na pełnej mocy.

material

Materiał

Materiał frytkownicy stanowi główny aspekt bezpieczeństwa: zdecydowana większość urządzeń na gorące powietrze ma obudowę z tworzywa sztucznego. Metal jest używany w większości przypadków – jeśli w ogóle – tylko w małych miejscach w celach dekoracyjnych. Prosty powód: metal jest lepszym przewodnikiem ciepła, co może prowadzić do poparzeń od gorącej obudowy we frytkownicy. Z kolei plastik nie nagrzewa się tak łatwo. Użytkownicy mogą znać to zjawisko z innego urządzenia kuchennego – tostera. Wnętrze zazwyczaj również wykonane jest z tworzywa sztucznego, które dodatkowo jest powlekane, aby olej i resztki jedzenia nie przywierały. Niektóre modele posiadają również wyjmowany koszyczek do smażenia wykonany ze stali nierdzewnej, który przypomina nieco klasyczne warniki na olej. Izolowany termicznie uchwyt pozwala na wyjęcie gorącej potrawy bez ryzyka poparzenia. To bardzo ważny element: bez niego wyjęcie potrawy byłoby trudne lub wręcz niemożliwe; istniałoby ryzyko poparzenia. Musi więc pozostać wystarczająco zimny, aby użytkownicy mogli go dotknąć i być wystarczająco stabilny, aby użytkownicy mogli bezpiecznie wyjąć koszyk.

dzialanie

Operacja

Wygodna frytkownica na gorące powietrze punktuje za pomocą samoobjaśniającego się menu programów i działa w taki sposób, że użytkownik nie musi robić wiele w zakresie obsługi. Na przykład często dostępne są programy, które pozwalają użytkownikom bez większego wysiłku zamienić ziemniaki pokrojone w paski w pyszne frytki. Jeśli dostępna jest funkcja mieszania lub obracania, użytkownicy nie muszą nawet obracać ziemniaków podczas przygotowywania.

moc

Power

Moc urządzenia określa, jak długo użytkownicy muszą czekać, aż ich ulubione danie będzie gotowe. Moc wyrażana jest w watach. Im wyższa moc, tym szybciej podgrzewane jest powietrze we wnętrzu. Nie oznacza to, że należy stosować wysokie temperatury: dbające o zdrowie gotowanie w temperaturze nie wyższej niż 345 °F (175 °C) jest również bardziej wydajne, ponieważ faza nagrzewania jest stosunkowo krótka w przypadku tak mocnych modeli. Zakres mocy jest stosunkowo szeroki: popularne modele mają moc od 1200 do 2300 W. Jeśli przygotowanie posiłków odbywa się szybko, wyższa moc nie ma wpływu na rachunek za prąd: w zasadzie połowa mocy kosztuje tyle samo przez dwa razy dłuższy czas użytkowania mniej wydajnego urządzenia. Dla przeciętnego użytkownika zalecane są urządzenia o mocy od 1400 do 1800W.

bezpieczenstwo

Timer

Dodatkowo większość modeli posiada funkcje bezpieczeństwa, takie jak automatyczne wyłączenie po przekroczeniu określonego czasu pracy oraz czujnik temperatury, który dla bezpieczeństwa wyłącza urządzenie w przypadku przegrzania. Dzięki specjalnie skoordynowanym programom znacznie zmniejsza się również ryzyko przypalenia potraw.

akcesoria

Akcesoria w zestawie

Wiele frytkownic na gorące powietrze jest dostarczanych z wieloma akcesoriami. Jeśli jednak właściciele frytownicy są zainteresowani konkretnym akcesorium, które nie było zawarte w zakresie dostawy, lub szukają zamiennika, w większości przypadków mogą łatwo uzyskać pożądany element osobno. Użytkownicy powinni sprawdzić w instrukcji, czy akcesoria nadają się do mycia w zmywarce.

wkladka do grilla

Wkładka do patelni grillowej

Wkładka do patelni grillowej nadaje się do przygotowywania potraw mięsnych, rybnych i warzywnych w zdrowy sposób i z minimalnym dodatkiem tłuszczu. Dzięki umieszczeniu potrawy bezpośrednio na ruszcie, co nie jest możliwe w przypadku koszyka do gotowania, dodatkowo skraca się czas gotowania. Niektóre modele posiadają od spodu otwory, dzięki którym nadmiar tłuszczu, który wydostał się z potrawy może spłynąć. Otwory te zapewniają również, że strumień powietrza dociera do spodniej części potrawy.

wkladka do pieczenia

Wkładka do pieczenia

Wkład do pieczenia do frytkownicy z gorącym powietrzem to prawdziwie uniwersalne urządzenie: oprócz przygotowania chlebów i ciast, można go również wykorzystać do zapiekanek lub quiches.

gotowanie klatka

Kosz do gotowania

Kosz do gotowania pomaga chronić przed uszkodzeniem w gorącej frytkownicy delikatne produkty, takie jak filety rybne czy warzywa, które w przypadku zastosowania ramienia obrotowego zostałyby nieapetycznie pokrojone.

klatka

Klatka do gotowania

Klatka do gotowania jest podobna do kosza do gotowania. Ponieważ jednak kosz jest zamknięty, użytkownicy mogą tu błyskawicznie przygotować potrawy takie jak steki czy pieczone kurczaki. Obrót zapewnia równomierne przyrządzanie potraw ze wszystkich stron. Niektóre modele są wyposażone w szpikulce do grillowania. Dzięki nim użytkownicy mają możliwość łączenia różnych potraw. W ten sposób, w zależności od wielkości kosza, można przygotować także inne potrawy, takie jak steki czy grillowane kurczaki.

frytkarka

Nóż do frytek

Jest to najlepszy sposób przygotowania frytek dla osób dbających o zdrowie: frytki wykonane we frytownicy ze świeżych ziemniaków. Jednak równe cięcie pałeczek z całych ziemniaków nie jest takie proste. Zwłaszcza, jeśli mają być przygotowane większe ilości dla całej rodziny lub dla przyjaciół na cookout, warto zainwestować w krajalnicę do frytek. Użytkownik umieszcza ziemniaki w krajalnicy i przejeżdża nimi przez mechanizm nożowy, aż na drugim końcu wyjdą ziemniaczane patyczki. Wszystkie patyczki mają taką samą grubość. Decydującą zaletą tego rozwiązania jest to, że usuwana jest duża część wysiłku potrzebnego do krojenia. Ponadto przygotowanie pałeczek jest w ten sposób znacznie szybsze. Ze względu na identyczną grubość pałeczek ziemniaczanych, wszystkie mają taki sam czas przygotowania. Oznacza to, że małe, przypalone frytki i duże, niedogotowane ziemniaki należą do przeszłości. Oczywiście taka krajalnica nadaje się również do innych rodzajów warzyw, takich jak papryka czy cukinia.

Używanie frytownicy z gorącym powietrzem

Podczas korzystania z frytkownicy na gorące powietrze należy przestrzegać kilku zasad, które zapewnią bezpieczne i bezproblemowe przygotowanie potraw.

Jaki olej nadaje się do frytkownicy na gorące powietrze?

W zależności od tego, co ma być smażone, warto dodać inną ilość oleju. Oczywiście można też przygotować potrawy bez dodawania w ogóle oleju, ale dodanie niewielkiej ilości ma zalety smakowe. Z jednej strony tłuszcz jest nośnikiem smaku, a z drugiej strony dania takie jak chipsy stają się w ten sposób bardziej chrupiące. Ponadto dodatek oleju zapobiega wysychaniu potraw podczas smażenia. Mrożone frytki nie potrzebują jednak dodatku olejów czy tłuszczów, ponieważ są już wstępnie usmażone, a więc zawierają już olej. W zależności od smaku, do większości zastosowań wystarczy pół łyżki stołowej do dwóch łyżek stołowych oleju. Niektóre modele wyposażone są również w specjalne łyżki do odmierzania.

Do przygotowania nadają się zwykłe domowe oleje roślinne, takie jak olej kokosowy, rzepakowy czy słonecznikowy. Oliwa z oliwek, masło lub margaryna nie nadają się do tego celu ze względu na ich niską odporność na ciepło. Tłuszcze zwierzęce są również mniej odpowiednie, ponieważ ich nieodłączny smak prowadzi do niepożądanych zapachów podczas przygotowania. Desery smakują najlepiej, gdy użytkownicy używają oleju kokosowego.

Pomysły na przygotowanie posiłków

Możliwości, jakie oferuje kucharzom-hobbystom zakup frytownicy na gorące powietrze, są niemal nieograniczone: wszystko, co przygotowaliby w piekarniku, można zrobić również w kompaktowych urządzeniach na gorące powietrze – pod warunkiem, że potrawy nie są zbyt duże dla przestrzeni gotowania. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby ugotować warzywa, mięso, ryby, makaron, ryż, bulgur lub kuskus. Nawet smaczne chleby, pizze czy tarte flambée są możliwe.

Klasyka: jak przygotować frytki

Nie można podać ogólnej rekomendacji, jak długo popularne pałeczki ziemniaczane muszą się gotować we frytownicy na gorącym powietrzu. Przede wszystkim zależy to od tego, czy użytkownicy używają mrożonych, wstępnie upieczonych czy świeżych pałeczek ziemniaczanych. Te pierwsze zajmują nieco mniej czasu.

Świeże ziemniaki należy pokroić w równej wielkości pałeczki, najlepiej o wymiarach 10 na 10 mm. Wielu kucharzy psuje rosół, dlatego opinie różnią się także co do najlepszego rodzaju ziemniaka, którego należy użyć do frytek. Trochę dodatkowej skrobi jest zaletą podczas smażenia w głębokim tłuszczu, dlatego zaleca się głównie jędrne odmiany ziemniaków.

Porady dotyczące czyszczenia

Zdejmowane części prawie wszystkich nowoczesnych urządzeń nadają się do mycia w zmywarce. Można je zatem myć w normalnym cyklu płukania. Oczywiście podstawowe urządzenie i jego wtyczka nie tolerują tak dużej ilości wody, a zwłaszcza nie pełnego programu zmywarki. Użytkownicy wycierają je wilgotną szmatką lub ręcznikiem papierowym.

Popularne produkty

W zależności od życzeń klienta i wielkości gospodarstwa domowego, dostępne są różne modele frytkownic na gorące powietrze. Poniżej przedstawiamy kilka modeli.

Philips HD9220/20

Model HD9220/20 firmy Philips o mocy 1425W to jedna z najlepiej sprzedających się frytkownic na gorące powietrze. Dzięki pojemności 800g – odpowiednik paczki mrożonych frytek – jest przeznaczony dla gospodarstwa domowego liczącego od jednej do dwóch osób. Przygotowywanie potraw z użyciem nawet 80% mniejszej ilości tłuszczu jest znacznie mniej kaloryczne, a przez to zdrowsze. Nadmiar tłuszczu po prostu ścieka. Duża przestrzeń do gotowania pozwala na elastyczność. Oprócz klasyków, takich jak paluszki warzywne, można tu w krótkim czasie przyrządzić całe steki lub kilka bułek śniadaniowych. Wszystkie zdejmowane części nadają się do mycia w zmywarce. Nie ma więc potrzeby żmudnego czyszczenia ręcznego.

Księżniczka XXL

Jak sama nazwa wskazuje, urządzenie to jest frytkownicą na gorące powietrze z szczególnie dużą komorą gotowania: wyjątkowo duża pojemność 5,2 kg i moc 1700 W. Pozwala to na przygotowanie potraw nawet dla większych rodzin, na przykład z trójką lub czwórką dzieci. Stosunkowo duża średnica komory gotowania wynosząca 24 cm umożliwia przygotowanie takich potraw jak pizze, tarte flambée, quiches, lasagnes i inne wypieki.

Tristar Frytkownica XL FR-6990

Ten model firmy Tristar to bezsprzecznie propozycja dla tych użytkowników, którzy szukają frytkownicy powietrznej ze średniej wielkości komorą gotowania w bezkonkurencyjnej cenie. Dzięki pojemności 3,2 litra i mocy 1500W można przygotować do pięciu porcji frytek jednocześnie. Przy cenie około 70 euro, urządzenie to jest również bardzo tanie w zakupie.

Tefal i Klarstein

Inne znane modele pochodzą od producentów Tefal i Klarstein. Wraz z frytkownicami ActiFry firma Tefal oferuje szeroki wybór frytkownic na gorące powietrze. Na przykład Tefal ActiFry 2 w 1 może smażyć, gotować, a nawet piec potrawy na dwóch poziomach. Z kolei firma Klarstein oferuje szeroką gamę frytownic turbo. Zwłaszcza seria VitAir oszczędza dużo czasu dzięki funkcjom szybkiego gotowania.


Zdjęcia 1-15: © FinalCheck