Blender ręczny porady dotyczące zakupu: Jak wybrać odpowiedni produkt
- Co musisz wiedzieć
- Blender ręczny to poręczne urządzenie kuchenne, za pomocą którego można w kilka sekund przygotować smoothie, zupy krem i przeciery.
- Dzięki różnym nasadkom staje się prawdziwym mistrzem we wszystkich dziedzinach, nadając się do przecierania, miksowania i siekania żywności.
- O ile blender akumulatorowy punktuje swoją mobilnością, o tyle urządzenie przewodowe nie jest uzależnione od ładowania baterii.
- Ergonomicznie ukształtowana, antypoślizgowa rękojeść, płynna regulacja prędkości oraz dobrze umiejscowione przełączniki ułatwiają obsługę.
- Rozpryskiwanie, wymagana siła i hałas różnią się w zależności od mieszanego produktu.
Mashing za dotknięciem przycisku
Przygotowując puree z ziemniaków, purée z grochu czy jedzenie dla niemowląt w wielu gospodarstwach domowych od dawna używa się niezawodnego tłuczka. Wymaga to jednak nie tylko dużej siły, ale i czasu. Wygodniejszym rozwiązaniem jest blender ręczny, znany również jako immersyjny lub stick blender. Elektryczny gadżet kuchenny odciąża kucharzy hobbystów i restauratorów od żmudnych czynności takich jak siekanie, ubijanie i przecieranie, które wcześniej trzeba było żmudnie wykonywać ręcznie. Poza ułatwieniem pracy, użytkownicy korzystają również z drobniejszego efektu puree. Dzięki blenderowi ręcznemu można błyskawicznie przygotować smoothie, zupy krem i sosy. Ostre ostrza nie tylko przecierają świeże owoce, ale także siekają warzywa, mięso i orzechy; wysokiej jakości urządzenia pełnią nawet funkcję kruszarki do lodu. Dzięki szerokiemu zakresowi zastosowań blender ręczny wyraźnie wyróżnia się z masy urządzeń kuchennych, które można znaleźć na rynku. Jednocześnie jego obsługa jest tak intuicyjna, że nadaje się również dla osób, które mają niewielkie doświadczenie w gotowaniu i pieczeniu.
Pyszne dania jak zaczarowane
Blender ręczny wcześnie zasłynął jako przenośne urządzenie kuchenne. W 1950 roku Szwajcar Roger Perrinjaquet złożył wniosek o patent. Cztery lata później firma ESGE wprowadziła blender ręczny na rynek niemiecki pod nazwą „Zauberstab der Hausfrau” (Czarodziejska różdżka pani domu). W Szwajcarii natomiast urządzenie było sprzedawane pod nazwą Bamix, będącą połączeniem francuskich słów „battre et mixer”, czyli bić i mieszać.
Obok poręczności, to właśnie elastyczność sprawia, że blender ręczny jest dziś niezastąpiony w wielu kuchniach. Dzięki swoim poręcznym wymiarom, blender ręczny można wygodnie zabrać ze sobą, aby użyć go w innej kuchni. W zależności od ilości przygotowywanych potraw, można go używać w małej misce lub w dużym garnku. Nie ma potrzeby uciążliwego odcedzania, ponieważ jedzenie jest siekane bezpośrednio w garnku. W przypadku blendera użytkownicy muszą korzystać z dołączonego dzbanka. W przeciwieństwie do robota kuchennego, który ma wiele funkcji, ale zajmuje też dużo miejsca, blender ręczny zajmuje bardzo mało miejsca. Dzięki smukłej konstrukcji można go łatwo przechowywać w szafce.
Choć w wielu przypadkach może on zastąpić nieporęczny robot kuchenny jako tania alternatywa do sporadycznego użytku, istnieją sytuacje, które sprawiają, że blender ręczny osiąga swoje granice wydajności. Na przykład podczas wyrabiania ciężkiego ciasta lub siekania szczególnie twardych produktów spożywczych, konsumenci lepiej poradzą sobie z większym urządzeniem. W końcu robot kuchenny jest również niezastąpiony przy tarciu warzyw lub krojeniu ich w cienkie plasterki. Jednak blender ręczny rzadko występuje samodzielnie: w zestawie z różnymi akcesoriami staje się kompaktowym urządzeniem uniwersalnym.
Wielofunkcyjni pomocnicy
Niezależnie od producenta, wszystkie blendery ręczne mają to samo podstawowe wyposażenie: składają się z uchwytu z blokiem silnika i ramienia miksującego z obracającymi się ostrzami. Z wyjątkiem niektórych tanich produktów, jednostka bazowa może być zwykle odłączona od ramienia. Zdejmowane ramię miksujące znacznie ułatwia czyszczenie. Z drugiej strony, można je również wymienić na inne przystawki.
Mieszanie, miksowanie, spienianie: zakres funkcji
Zakres funkcji poszczególnych urządzeń jest bardzo zróżnicowany. Podczas gdy proste blendery ręczne nie są w stanie wyjść poza zwykłe puree i uległyby nieodwracalnemu uszkodzeniu w kontakcie z twardym lodem, niektóre drogie markowe urządzenia są naprawdę wszechstronne. Zestawy 3 w 1 lub 4 w 1 sprawiają, że robot kuchenny jest w dużej mierze zbędny. Dodatkowe elementy sprawiają, że blender ma wiele zastosowań:
- trzepaczka do ubijania śmietany,
- hak do mieszania ciasta,
- spieniacz do mleka,
- uniwersalny rozdrabniacz do siekania ziół, orzechów i cebuli, a także
- przystawki do mielenia zbóż i ziaren kawy.
To, które przystawki są naprawdę niezbędne, zależy od preferencji kulinarnych użytkownika.
Kielich blendera, osłona przed rozpryskiwaniem i osłona ostrza: akcesoria
Niektórzy producenci wyposażają swoje blendery ręczne w dodatkowe akcesoria, które w przeciwnym razie trzeba by było dokupić po dużym koszcie. Choć dodatkowe akcesoria nie są absolutnie niezbędne, to jednak ułatwiają pracę z blenderem ręcznym. W każdym przypadku przydatny jest kielich do blendera. Najlepiej, aby był on wyskalowany, antypoślizgowy i wyposażony w pokrywkę, dzięki czemu można przechowywać szczelnie zamknięty kielich blendera w lodówce. Jeśli kielich ma wylewkę, to podczas napełniania koktajli i smoothies nie uroni się ani kropli. Pojemność napełniania powinna wynosić co najmniej 17 uncji (500ml). Gumowa podstawa zapewnia również bezpieczną postawę, a uchwyt ułatwia przenoszenie lub przewożenie.
Ponieważ ostrza podczas blendowania mogą powodować rozpryski, które mogą trafić na ubranie lub blat, zaleca się stosowanie osłony przed rozpryskami. Często wystarczy szczególnie wysoki kielich blendera. Niektórzy producenci wyposażają swoje urządzenia w przystawkę w kształcie dzwonu na dolnym końcu, aby zapobiec rozpryskiwaniu. Jednak bardzo wysokie i głębokie dzbanki blendera powodują, że podczas puree zbiera się w nich dużo resztek.
Szczególnie jeśli blender ręczny przechowywany jest w szufladzie kuchennej, powinien być wyposażony w osłonę ostrzy. Z jednej strony minimalizuje to ryzyko skaleczenia, a z drugiej strony ostrza nie mają kontaktu z innymi przedmiotami, co mogłoby spowodować ich stępienie. Aby kabel nie przeszkadzał użytkownikom podczas robienia puree, niektóre urządzenia posiadają również niewielką przyssawkę, która pozwala przymocować kabel do kuchennych płytek.
Od mocy do wagi
Miłośnicy gotowania mogą czerpać ogromne korzyści z blendera. Muszą jednak upewnić się, że urządzenie jest wyposażone we wszystko, co jest potrzebne do pożądanych zastosowań. W dalszej części artykułu potencjalni nabywcy znajdą kilka wskazówek i porad dotyczących ich wyboru.
Kwestia spójności: wydajność
Przed zakupem blendera należy zastanowić się, do jakich potraw będzie on używany. Do koktajli mlecznych i zup doskonale nadaje się blender ręczny o niewielkiej mocy. Jeśli natomiast często rozdrabnia się pokarmy stałe, lepszym rozwiązaniem będzie urządzenie o większej mocy.
Moc
Oferta rozciąga się od produktów o mocy zaledwie 150 W do modeli o mocy 1000 W. Im wyższa moc, tym sprawniej można rozdrobnić nawet twarde składniki i tym mniej siły muszą przyłożyć użytkownicy. Moc nigdy nie powinna być mniejsza niż 200W, ponieważ w takim przypadku wynik puree byłby nierówny. Orzechy i mrożone owoce zostaną tylko grubo posiekane lub silnik może się nawet przegrzać. Przy 600W i więcej nawet najtwardsze składniki zostaną posiekane. Do codziennego użytku wystarczą jednak moce pomiędzy 200 a 500W. Wymagana moc zależy od tego, co ma być rozdrobnione:
Towary mieszane | Smoothies, koktajle mleczne, śmietana, dipy, twaróg, sosy, miękkie owoce takie jak banany i jagody | Jabłka, gruszki, ananasy i makaron | Orzechy, mięso, mrożone owoce, warzywa, nasiona i lody |
Power | 300 do 350W | 400 do 700W | od 700W |
Prędkość
Oprócz mocy, prędkość ma również wpływ na funkcję i jakość blendera ręcznego. Prędkość opisuje obroty na minutę (rpm) ostrza i może wynosić od 10 000 do 20 000 rpm, w zależności od modelu. Zasadniczo, im wyższa prędkość, tym drobniejszy wynik puree. Bardziej stałe pokarmy, takie jak mrożone owoce i orzechy wymagają wyższych prędkości, podczas gdy zupy i sosy muszą być przetwarzane z niższą prędkością.
Podczas gdy proste modele posiadają jedynie przełącznik on/off, innymi słowy standardową prędkość, a tym samym mają tylko kilka opcji przygotowania, inne urządzenia są wyposażone w poziomy przełączania. Regulacja prędkości pozwala na elastyczność, ponieważ prędkość może być indywidualnie zmieniana w zależności od konsystencji potrawy. Chociaż trzy poziomy są wystarczające do normalnego użytku domowego, ustawienie bezstopniowe pozwala na jeszcze bardziej precyzyjną pracę. Regulacja odbywa się poprzez nacisk na przycisk, co wymaga pewnej wrażliwości, lub za pomocą kółka. Urządzenia z płynną regulacją nie są jednak standardem, ale można je znaleźć bez wyjątku w wyższym segmencie cenowym.
Do szybkiego, wymagającego siekania przyda się przycisk turbo. Zapewnia on pełną moc i błyskawicznie sieka twarde produkty spożywcze. Jest on jednak przeznaczony do działania tylko przez kilka sekund. Jeśli zostanie wciśnięty zbyt długo, może dojść do przegrzania.
Jak głośny jest blender ręczny?
Przy prędkości powyżej 10 000 obrotów na minutę nieunikniony jest wysoki poziom hałasu. Im wyższa prędkość, tym głośniejszy blender ręczny. Oprócz poziomu prędkości, poziom hałasu zależy również od blendowanej żywności. Średnio wynikają z tego wartości w zakresie 60 i 80 dB. Podczas gdy głośność 60 dB jest porównywalna z głośną rozmową, 80 dB jest zbliżone do hałasu kosiarki do trawy. Ponieważ jednak blender ręczny nigdy nie jest używany zbyt długo, nie ma zagrożenia dla zdrowia.
Kabel kontra akumulator: tryb pracy
Jeśli chodzi o tryb pracy, konsumenci mają wybór pomiędzy urządzeniami zasilanymi przewodowo i akumulatorowo. Blendery zasilane z sieci nie są ograniczone żywotnością baterii. Są jednak zawsze przywiązane do gniazdka, a ich kabel bywa czasem irytujący, bo nie tylko znacznie ogranicza swobodę ruchów, ale może też zaczepić się o naczynia postawione na blacie.
Modele z wbudowanymi akumulatorami działają niezależnie od podłączenia do sieci i są pod tym względem bardziej elastyczne. Ponieważ można je przenosić w dowolne miejsce, użytkownicy mogą na przykład bez problemu korzystać z nich nawet wtedy, gdy garnek nadal stoi na kuchence. Zasadniczo jest to możliwe również w przypadku urządzeń przewodowych, ale użytkownicy muszą uważać, aby przewód nie stykał się z gorącą płytą.
Modele akumulatorowe mają dwie zdecydowane wady. Ich bateria działa tylko przez ograniczony czas. Dlatego użytkownicy muszą robić przymusowe przerwy, gdy akumulator jest pusty. O pozostałej mocy baterii informuje z reguły dioda LED. Jeśli więc regularnie chcesz przecierać większe ilości, powinieneś wybrać blender ręczny z kablem. W ich przypadku dłuższy czas pracy nie stanowi problemu. Ponadto blendery akumulatorowe są zwykle cięższe ze względu na mocny akumulator.
Elastyczna, prosta i wygodna: obsługa
Wybierając blender, upewnij się, że jest on łatwy w użyciu. Jeśli zdecydujesz się na blender ręczny z przewodem, będziesz musiał wziąć pod uwagę na przykład długość kabla. Krótki kabel utrudnia korzystanie z urządzenia, zwłaszcza jeśli gniazdko znajduje się daleko od powierzchni roboczej. Kabel zasilający nie powinien być jednak zbyt długi, aby nie zaczepiał się o inne przedmioty. Długość kabla od jednego do 60 cali (1,5 m) zwykle zapewnia wystarczającą swobodę. Szczególnie elastyczny jest kabel spiralny, który w razie potrzeby rośnie do ponad dwóch metrów długości.
Najlepiej, gdy blendery z wymiennymi przystawkami mają system easy-click. Dzięki temu ramię blendujące można zdjąć jednym ruchem i bez większego wysiłku. Ważna jest również jakość uchwytu. Ergonomicznie wyprofilowana, gumowa powierzchnia nie tylko zapewnia odporność na poślizg, ale także sprawia, że blender ręczny wygodnie leży w dłoni użytkownika. Im lepiej uchwyt jest dostosowany do dłoni, tym mniej siły użytkownicy muszą wywierać podczas trzymania. Dla wygodnego użytkowania należy również rozsądnie rozmieścić przełączniki. Włącznik/wyłącznik, jak również ustawienia prędkości, powinny być umieszczone tak, aby były łatwo dostępne bez konieczności używania drugiej ręki.
Bezpieczeństwo przede wszystkim
Ponieważ blender ręczny wykorzystuje ostre ostrza, użytkownicy nie powinni zaniedbywać bezpieczeństwa. Nie tylko dzieci mogą skorzystać z blokady zabezpieczającej przed przypadkowym włączeniem; chroni ona również dorosłych przed obrażeniami, na przykład podczas sięgania do szuflady. Jeszcze bezpieczniejsze są urządzenia wyposażone w zatrzask lub punkt nacisku, który użytkownik musi nacisnąć lub przytrzymać, aby uruchomić silnik i wprawić ostrza w ruch. To zabezpieczenie gwarantuje, że blendera nie da się włączyć bez naciśnięcia przycisku.
Antypoślizgowy uchwyt sprawia, że urządzenie zawsze pewnie leży w dłoni, nawet gdy jest mokre. Kabel odporny na wysokie temperatury jest szczególnie korzystny, gdy mamy do czynienia z gorącymi płytami. Ale nawet jeśli kabel powinien wytrzymać wyższe temperatury, nie powinien mieć kontaktu z gorącymi garnkami czy nawet gorącymi płytami. Mógłby się stopić i doprowadzić do zwarcia. Samo urządzenie również powinno mieć zabezpieczenie przed przegrzaniem, np. lampkę kontrolną, która w odpowiednim momencie ostrzega użytkownika. Niektóre urządzenia wyłączają się automatycznie, zanim silnik zbytnio się nagrzeje.
Korzystnie lekka waga
Blendery ręczne ważą od jednego do dwóch funtów ( ½ kg i 1 kg). Na pierwszy rzut oka różnice w wadze nie wydają się znaczące. Należy jednak pamiętać, że są one bardzo odczuwalne podczas dłuższego użytkowania, kiedy ręka zaczyna się męczyć. Ponadto obsługa ciężkiego blendera ręcznego wymaga użycia pewnej siły w przypadku produktów spożywczych, które stawiają większy opór. Z kolei lekki ciężar ułatwia obsługę. Tutaj zaledwie kilka uncji może zrobić wielką różnicę.
Równie ważna jak waga jest wielkość blendera. Małe urządzenia (ok. 12″/30cm) można przechowywać w szufladzie, aby zaoszczędzić miejsce. Trudno jednak używać ich w bardzo wysokich pojemnikach, mogą też powodować poparzenia dłoni, jeśli potrawy są gorące. Dłuższe blendery (ok. 18″/45cm) zajmują więcej miejsca, ale są bardziej uniwersalne i mniej narażone na poparzenia.
Stal nierdzewna lub tworzywo sztuczne: materiał
Ponieważ jest on przedmiotem codziennego użytku w wielu kuchniach, a na dodatek przetwarza żywność, potencjalni nabywcy powinni upewnić się, że blender jest wysokiej jakości. Dotyczy to zarówno obudowy, jak i ostrzy. Jakość zależy jednak nie tylko od wykonania, ale także od doboru materiałów. Oczywiście im wyższa jakość materiałów, tym bardziej trwały blender ręczny.
Obudowa
Jeśli chodzi o materiał obudowy, nabywcy mają do wyboru plastik i stal nierdzewną. Plastik, tańsza opcja, jest łatwy w czyszczeniu i bardzo wytrzymały pomimo swojej niewielkiej wagi. Użytkownicy mogą wybierać spośród różnych kolorów i wzorów. Jednak materiał ten nie wytrzymuje wysokich temperatur tak dobrze jak stal nierdzewna, co sprawia, że puree z gorących zup staje się problematyczne. Plastikowe blendery są również bardziej podatne na złamania i zarysowania. Przyprawy takie jak kurkuma powodują odbarwienie materiału. Wreszcie, potencjalni nabywcy powinni upewnić się, że urządzenia są wolne od plastyfikatorów, a dokładniej od bisfenolu A (BPA).
Blendery ze stali nierdzewnej są droższe, ale mają też pewne zalety. Materiał ten nie tylko wygląda bardziej elegancko niż plastik, ale jest też znacznie bardziej stabilny. Idzie to w parze z dłuższą żywotnością. Solidna wersja ze stali nierdzewnej jest jednak nieco cięższa. Większy nakład pracy przy konserwacji to kolejna wada. Dobrym kompromisem są modele z ramieniem ze stali nierdzewnej i korpusem z tworzywa sztucznego.
Ostrza
Jakość ostrzy odgrywa ważną rolę w wyniku blendowania. Dlatego większość producentów stosuje stal nierdzewną, która zapewnia dobrą, a przede wszystkim stałą jakość cięcia. W idealnym przypadku ostrza ze stali nierdzewnej zostały poddane specjalnemu procesowi hartowania, dzięki czemu są niezwykle ostre, stabilne i trwałe. Istnieje jednak materiał, który przewyższa nawet stal szlachetną: ostrza z tytanu są nie tylko wyjątkowo lekkie, ale i sześciokrotnie twardsze niż ostrza ze stali szlachetnej. Dzięki temu pozostają dłużej ostre i dają bardzo dobre efekty nawet w przypadku twardych potraw.
Liczba i układ łopatek
Większość blenderów ręcznych ma dwa lub trzy ostrza, ale lepiej byłoby mieć cztery (dwa pionowe i dwa poziome), aby można było szybko i bez wysiłku rozdrabniać twardsze produkty. Im większa liczba ostrzy, tym drobniejszy i pozbawiony grudek rezultat blendowania.
Prawidłowe użytkowanie i czyszczenie
Używanie blendera ręcznego jest tak proste, jak to tylko możliwe: umieść jedzenie w pojemniku, przytrzymaj ramię miksujące na jedzeniu i naciśnij przycisk start. Dzięki kompaktowym rozmiarom można go obsługiwać nawet jedną ręką, pozostawiając drugą wolną do trzymania np. pojemnika.
Jak sprawić, by każde danie było udane: wskazówki dotyczące przygotowania potraw
Podczas używania blendera zawsze zalecana jest pewna ostrożność. Podczas przygotowywania potraw należy stosować się do poniższych wskazówek:
- Przy siekaniu twardych pokarmów pomocne jest dodanie odrobiny wody.
- W przypadku potraw zawierających dużo płynu zaleca się przecierać w krótkich odstępach czasu i powoli zwiększać prędkość, aby uniknąć rozpryskiwania.
- Owoce i warzywa kroimy wcześniej na mniejsze kawałki, aby ułatwić przecier.
- Wspomagaj blender, poruszając urządzeniem w górę i w dół, trzymając jednocześnie pojemnik.
- Należy uważać, aby nie podnieść głowicy blendera zbyt wysoko, gdyż spowoduje to rozpryskiwanie.
- Używaj wąskich, wysokich kubków do blendera, aby uniknąć rozpryskiwania. Jeśli nie masz ich pod ręką, pomocny będzie ręcznik do herbaty lub kawałek papieru kuchennego umieszczony nad pojemnikiem.
- Jeśli kubek do miksowania jest nieco szerszy, pomaga wykonywanie lekkich kolistych ruchów mieszających, aby przyspieszyć proces mieszania.
- W przypadku mniejszych ilości lepszy jest kubek miksujący o mniejszej średnicy, aby ramię miksujące mogło być całkowicie zanurzone.
- Podczas obróbki gorących płynów należy zachować dystans. W przypadku wystąpienia rozprysków istnieje ryzyko poparzeń.
- Naciśnij przycisk start dopiero wtedy, gdy głowica blendera jest całkowicie zanurzona w jedzeniu.
- Głowica blendera nigdy nie powinna sięgać aż do samego dna, ale zawsze należy zachować odpowiednią odległość.
- Jeśli resztki jedzenia utkną między ostrzami, usuń je za pomocą szczotki lub gąbki, ale nie gołymi palcami.
Smoothies, kremy i inne
Do tworzenia smoothie idealnie nadaje się blender. Oprócz mrożonych owoców można dodawać wodę, mleko lub jogurt według uznania, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Przy łączeniu składników nie ma stałych zasad przygotowania: możesz łączyć owoce i warzywa z płatkami owsianymi, nasionami chia, przyprawami lub świeżymi ziołami według uznania. Dodanie kostek lodu sprawia, że smoothie jest orzeźwiające. Oprócz smoothie, blender może być również używany do przygotowania między innymi koktajli proteinowych, sosów, pesto, zup kremów, sorbetów, sosów sałatkowych i dipów.
Porady dotyczące czyszczenia
Po zakończeniu pracy należy wyczyścić blender. Jest to szczególnie ważne, aby przygotowywanie potraw zawsze pozostawało higieniczne. Co wygodne, większość urządzeń ma zdejmowaną przystawkę, którą można myć w zmywarce. Najlepiej jest czyścić urządzenie bezpośrednio po użyciu, ponieważ zapobiega to zasychaniu resztek jedzenia. Po pewnym czasie niektóre pozostałości mogą okazać się bardzo uporczywe, przez co trudno je usunąć nawet w zmywarce. Generalnie zaleca się ręczne mycie nasadek na ostrza, ponieważ wysoka temperatura w zmywarce sprawi, że na dłuższą metę stracą one swoją ostrość. Jeśli nie masz czasu na gruntowne czyszczenie, pomocne jest chwilowe namoczenie głowicy blendera w pojemniku z wodą i odrobiną płynu do mycia naczyń. Upewnij się, że przystawka jest całkowicie zanurzona w wodzie i włącz na krótko urządzenie.
Obudowę i kabel czyścić co jakiś czas miękką, suchą lub lekko wilgotną szmatką, aby usunąć ewentualne zachlapania. Blok silnika nie może być jednak nigdy zanurzany w wodzie. Nieodpowiednie są również ostre środki czyszczące, alkohol i szorowarki. Aby zapobiec przebarwieniom na głowicy blendera lub miarce, należy natrzeć te miejsca olejem spożywczym, a następnie zmyć.
Najpopularniejsze marki
Na rynku jest obecnie szeroki wybór modeli blenderów ręcznych w różnych przedziałach cenowych. Proste urządzenia bez akcesoriów i tylko niewielkiej mocy są dostępne już za dziesięć dolarów. W średnim segmencie cenowym, czyli za około 30-40 dolarów, blendery ręczne są wyższej jakości. Są one zazwyczaj wyposażone w większą moc około 500 do 600 watów i co najmniej jeden kielich blendera. Od 60 dolarów wzwyż konsumenci otrzymują topowe modele o wysokiej jakości wykonania, mocnym silniku i licznych akcesoriach. Im więcej pieniędzy wydają osoby zainteresowane zakupem, tym więcej akcesoriów otrzymują zazwyczaj w zakresie dostawy.
Do znanych producentów na rynku należy na przykład Braun. Niektóre z jej wysokiej jakości blenderów już od dawna są bestsellerami, w tym nowy flagowy produkt z tej serii – blender ręczny Braun Multiquick 9 MQ 9087X. Oprócz mocnego silnika o mocy 1000 W, ten wszechstronny sprzęt posiada szeroką gamę akcesoriów do przygotowywania potraw, czy to do przecierania, ugniatania czy miksowania, które również można wymienić jednym kliknięciem. Dzięki technologii ActiveBlade ostrze porusza się w górę i w dół w zależności od siły nacisku, co zapewnia 2,5-krotnie większą aktywną strefę cięcia i 40 procent mniejszy wysiłek.
Kolejnym międzynarodowym producentem z niemieckimi korzeniami jest Bosch. Bosch ma wiele wysokiej jakości produktów w sektorze domowym. Jej blendery są z reguły wysokiej jakości i można je znaleźć w różnych kategoriach cenowych. Drogie produkty Bosch charakteryzują się obudową ze stali nierdzewnej i systemem 4 ostrzy. Firma Philips oferuje bardzo wydajne blendery ręczne z dopasowanymi akcesoriami, które zapewniają elastyczne i wygodne użytkowanie. Modele z niższej półki cenowej o mniejszej mocy można znaleźć między innymi u Siemensa.
Jednak niższa moc nie musi oznaczać utraty wydajności: różdżka ESGE może mieć tylko 200W, ale nadal jest popularnym blenderem różdżkowym zarówno w prywatnych, jak i profesjonalnych kuchniach. Wynika to z jednej strony z solidnego, trwałego wykonania, a z drugiej z wydajności 17 000 obrotów na minutę. Kenwood oferuje również równie stylowy design.
Zdjęcia 1-2: © FinalCheck