Grill gazowy porady dotyczące zakupu: Jak wybrać odpowiedni produkt
- Co musisz wiedzieć
- Grille gazowe są szybko gotowe do użycia, nie wytwarzają popiołu i prawie nie emitują dymu.
- Oprócz klasycznej wersji jako wózek grillowy, grille gazowe dostępne są również w nowoczesnym kształcie kociołka oraz w wersji mobilnego blatu.
- Aby jak najdłużej cieszyć się swoim grillem gazowym, warto zdecydować się na solidną i odporną na warunki atmosferyczne obudowę i ruszt.
- Dodatkowe wyposażenie, takie jak palnik boczny, palnik tylny i rożen obrotowy, rozszerzają zakres funkcji, czyniąc z grilla gazowego prawdziwie uniwersalny sprzęt.
Gotowy do użycia w krótkim czasie
W parku, w ogrodzie czy na balkonie – grillowanie jest jednym z najpopularniejszych sposobów przygotowywania potraw. Kolacja grillowa z rodziną i przyjaciółmi łączy relaks z zabawą i jest świetną okazją do wykazania się kreatywnymi umiejętnościami grillowania. Aby jednak grillowanie było udane, najpierw potrzebny jest odpowiedni grill. Podczas gdy niektórzy profesjonalni kucharze przysięgają na klasyczne grille węglowe z ich typowym aromatem dymu, inni przekonują się do zaawansowanych technologicznie grilli elektrycznych. Grille gazowe oferują jednak nieskomplikowaną alternatywę, która jest szybko gotowa do użycia. W przeciwieństwie do grilli węglowych i elektrycznych, zyskują one punkty dzięki łatwo regulowanej temperaturze, mniejszej ilości dymu i zapachu oraz dodatkowemu wyposażeniu, od kilku palników po oddzielne strefy gotowania.
Jak działa grill gazowy
Chociaż grille gazowe są dostępne w szerokiej gamie odmian, od prostych grilli stołowych po luksusowe wózki do grillowania, podstawowa zasada jest taka sama dla wszystkich modeli. Standardowy grill gazowy ma jeden palnik, system dystrybucji ciepła, ruszt do grillowania i zazwyczaj pokrywę. Podczas gdy niedrogie grille gazowe wyposażone są w jeden centralny palnik, wysokiej jakości modele posiadają palniki boczne, które zapobiegają strzelaniu płomieni z kapiących płynów. Modele z kilkoma palnikami osiągają szczególnie równomierną temperaturę na całym ruszcie, a tym samym lepszy efekt grillowania.
W przeciwieństwie do grilla węglowego lub elektrycznego, grille gazowe ogrzewają za pomocą gazu, zwykle propanu lub butanu, który znajduje się w butli lub pojemniku z gazem. Pojemnik jest podłączony do palnika za pomocą systemu węży. Uruchomienie grilla wymaga jedynie pojedynczej iskry zapłonowej; płomień jest następnie podtrzymywany przez dopływający gaz. Palnik gazowy pod rusztem grilla ogrzewa go bez spalania tłuszczu. Ponadto palnik zapewnia dobre rozprowadzenie gorącego powietrza, dzięki czemu potrawy są optymalnie ugotowane.
W zależności od modelu, ciepło rozprowadzane jest poprzez system rur, lawę lub kamienie ceramiczne, albo podgrzewane płyty metalowe. Grille gazowe z systemem rur posiadają liczne małe otwory, z których wypływa gaz zasilający palniki. Kamienie lawowe są również ogrzewane przez płomienie, ale ponieważ dobrze magazynują ciepło, oddają je nawet po wygaśnięciu płomienia. Gdy tłuszcz i soki z grillowanych potraw ściekają na kamienie, nie powstają szkodliwe opary, jak w przypadku grilli na węgiel drzewny. Aby temu zapobiec, niektóre nowoczesne grille gazowe zbierają kapiącą ciecz w wanience. Przed użyciem wypełnia się ją wodą, dzięki czemu tłuszcz stygnie w niej, nie przywierając do materiału. Z kolei grille o dużej powierzchni stosują inną metodę: rozgrzewają metalową płytę. Ponieważ jedzenie jest oddzielone od właściwego płomienia, kapiący tłuszcz nie przeszkadza.
Użytkownicy umieszczają jedzenie na ruszcie lub stojaku do podgrzewania. Pokrywa nad grillem zatrzymuje wytworzone ciepło i umożliwia równomierne przyrządzanie potraw ze wszystkich stron. Jeśli grillujesz przy zamkniętej pokrywie, możesz sprawdzić temperaturę wewnątrz komory gotowania za pomocą termometru i dostosować poziom ciepła w zależności od potrzeb za pomocą regulatora przepływu gazu.
Zalety w stosunku do innych typów grilli
Wiele osób traktuje grillowanie bardzo poważnie. Ich niemal religijna gorliwość rozciąga się nawet na rodzaj grilla, którego należy używać. Jeśli chodzi o kwestię najlepszego trybu pracy, tj. elektrycznego, węglowego czy gazowego, opinie są różne. Podczas gdy tradycyjni grillowicze przysięgają na oryginalne uczucie i aromat grilla węglowego, fani grilla elektrycznego mogą nadal grillować wewnątrz, jeśli pogoda jest zła.
Główną wadą grilli gazowych jest ich zazwyczaj wysoka cena. W zależności od modelu, grille węglowe kosztują od 10 do 250 dolarów, natomiast ceny grilli gazowych zaczynają się od 50 dolarów i sięgają nawet 600 dolarów. Chociaż grille gazowe są znacznie droższe w zakupie, koszty eksploatacji są niższe. Gaz jest ostatecznie tańszy niż koszty eksploatacji modeli węglowych i elektrycznych.
Łatwe w obsłudze grille gazowe mają wiele zalet w porównaniu do wersji węglowych i elektrycznych. W przeciwieństwie do grilli węglowych, są one gotowe do użycia natychmiast: grillujący na gazie po prostu zapalają swój palnik i w ciągu kilku minut kładą kiełbasę, stek lub warzywa na gorącym ruszcie, podczas gdy grille węglowe potrzebują co najmniej pół godziny, aby osiągnąć pożądaną temperaturę. Przy okazji, to samo dotyczy wyłączania grilla: jak tylko użytkownicy wyłączą dopływ gazu, grill (z wyjątkiem grilli lawowych) stygnie w ciągu pół godziny. W przypadku grilla na węgiel drzewny, z drugiej strony, użytkownicy muszą czekać, aż węgiel drzewny całkowicie się wypali.
Rustykalny aromat z grilla gazowego
Jeśli nie chcesz obejść się bez typowego aromatu drewna i dymu, po prostu użyj innych rodzajów drewna. Po zwilżeniu lub zawinięciu w folię aluminiową, małe wióry drzewne lub szorstkie kawałki drewna tworzą podobny aromat dymu do grilli węglowych, gdy pokrywa jest zamknięta.
Obsługa grilla gazowego jest nie tylko łatwiejsza, ale i bezpieczniejsza w porównaniu z grillami węglowymi. Elektryczny zapłon działa po naciśnięciu przycisku, a zawór bezpieczeństwa odcina dopływ gazu, gdy tylko płomień zgaśnie. Ryzyko powstania płomienia nawet przy niewłaściwym użytkowaniu jest również znacznie mniejsze niż w przypadku grilli węglowych. Ciepło na grillach gazowych można regulować za pomocą bezstopniowego regulatora. Dzięki równomiernemu rozprowadzaniu ciepła, pieczenie jest również bardziej równomierne. Ponieważ płomienie gazowe są regulowane, temperaturę można łatwo dostosować do swoich potrzeb.
Ogromną zaletą dla wszystkich miłośników patio i balkonów jest niski poziom dymu wytwarzanego przez grille gazowe. W przeciwieństwie do grilli węglowych, nie ma potrzeby gaszenia ognia wodą ani długotrwałego wypalania żaru. Nie ma również kapiącego tłuszczu, który mógłby zawirować popiołem. Dzięki temu gotowanie jest znacznie zdrowsze, a czyszczenie łatwiejsze, ponieważ nie trzeba usuwać ani popiołu, ani sadzy.
Zalety
- Szybka gotowość do pracy
- Regulowana temperatura
- Równomierne rozprowadzanie ciepła
- Zmniejszona ilość dymu
- Niskie koszty eksploatacji
- Zdrowsze grillowanie
- Bezpieczny do zapalenia
- Łatwy do czyszczenia
Wady
- Wyższe koszty nabycia
- Typowy aromat grilla tylko dzięki wiórkom drzewnym
Rodzaje grilli gazowych
W zależności od dostępnej przestrzeni i wymagań dotyczących grillowania rozróżnia się trzy różne typy grilli gazowych:
Wózek do grillowania
Grille z wózkami, zwane również stacjami grillowymi i grillami przenośnymi, spotykane są głównie w ogrodach. Dzięki dwóm lub czterem dużym, stabilnym kołom oraz uchwytom można je łatwo przemieszczać po nierównym terenie lub trawnikach. Wózek do grillowania można znaleźć zarówno z obudową, jak i bez niej i zwykle oferuje wystarczająco dużo miejsca na butlę gazową, a także różne akcesoria do grillowania. Użytkownicy mogą umieścić jedzenie i szczypce na bocznych półkach. Jeśli nie są one używane, zwykle można je złożyć lub zastąpić palnikiem bocznym. Dla jeszcze większego porządku, niektóre stacje grillowe oferują również deski do krojenia, przegródki na napoje i inne urządzenia trzymające. Są one znacznie szersze niż grille kociołkowe czy stołowe, przez co wymagają więcej miejsca.
Grille kociołkowe
Pierwotnie zaprojektowane jako grille węglowe, grille typu kettle są obecnie dostępne również jako grille gazowe. Składają się one z ramy z obudową w kształcie czajnika, przy czym górna połowa kuli służy jako pokrywa, którą można otwierać i zamykać. Dzięki pokrywie żywność jest chroniona przed wiatrem. Takie grille wyposażone są w kilka otworów wentylacyjnych, które pozwalają na regulację temperatury i aromatu. Podobnie jak wózki do grillowania, również niektóre grille kociołkowe wyposażone są w kółka, dzięki czemu ich transport jest wyjątkowo łatwy. Ponieważ jednak są znacznie mniejsze, zajmują bardzo mało miejsca. Grille kociołkowe dostępne są w różnych wzorach i szerokiej gamie kolorystycznej.
Grille stołowe
Jeśli nie dysponujemy dużą ilością miejsca, małe grille stołowe są kompaktową alternatywą dla stacji grillowych lub grilli z kociołkiem, choć i tu potrzebna jest odpowiednia ilość miejsca na butlę z gazem. Przenośny grill gazowy można łatwo postawić na stole w jadalni i nadaje się on zarówno na balkon, jak i do grillowania w podróży, na przykład na pikniku lub na kempingu. Można je zabrać w zasadzie wszędzie, czy to na krótką wycieczkę, czy na wakacje. Niektóre grille gazowe kempingowe służą również jako walizki do przechowywania, dzięki czemu grill wraz z akcesoriami może być transportowany. Ich powierzchnia grillowania jest jednak mniejsza i czasem nie oferuje wystarczająco dużo miejsca na kilka steków, kiełbasek czy szaszłyków warzywnych jednocześnie. Każdy, kto chce nakarmić wielu gości, powinien mieć to na uwadze.
Lawa czy podczerwień? Właściwa technologia
W zależności od osobistych preferencji, odpowiedni może być grill gazowy z kamieniami lawowymi, który przynosi klasyczny aromat węgla drzewnego lub szczególnie szybki i gorący grill na podczerwień:
Grille z lawy i kamienia ceramicznego
W tym szczególnie delikatnym rodzaju grillowania kamienie ceramiczne lub wulkanitowe leżą bezpośrednio pod rusztem, magazynują ciepło i przekazują je równomiernie na potrawy. Ponieważ utrzymują one ciepło przez bardzo długi czas, możliwe jest również grillowanie potraw dla spóźnialskich. Kiedy sok lub tłuszcz z jedzenia kapie na gorące kamienie, powstaje klasyczny aromat grilla, najbardziej znany z grilli węglowych. Ponieważ jednak kapiący tłuszcz gromadzi się z czasem, kamienie muszą być czyszczone i od czasu do czasu wymieniane.
Grille strefowe na podczerwień
Grille gazowe ze strefą podczerwieni wykorzystują ciepło promieniujące w postaci energii elektromagnetycznej, która gotuje warzywa, ryby i mięso od góry. Grillowane potrawy nie mają zatem kontaktu z rzeczywistym źródłem ciepła, co oznacza, że nie ma niebezpieczeństwa ich przywierania. Grille na podczerwień mają podobny wpływ na mięso jak węgiel drzewny, ale osiągają wymaganą temperaturę w bardzo krótkim czasie. Ponieważ również wytwarzają bardzo wysokie temperatury, są szczególnie popularne wśród miłośników steków, którzy chcą grillować mięso przez krótki czas na wysokiej temperaturze.
Najważniejsze kryteria zakupu
Ponieważ zakup grilla gazowego jest poważną inwestycją, ważne jest, aby wcześniej rozważyć pewne kryteria zakupu. Od cech zewnętrznych, takich jak kształt, rozmiar i materiał, po moc i liczbę palników.
Rozmiar, kształt i waga
Najczęściej spotykane są prostokątne grille gazowe, ponieważ ich większe powierzchnie grillowania i boczne półki oferują więcej miejsca niż modele okrągłe. Pod powierzchnią grillową znajdują się zazwyczaj co najmniej dwa palniki gazowe, dzięki czemu można przygotować kilka potraw jednocześnie. Rzadziej spotykane są okrągłe grille kociołkowe.
Wybór rozmiaru zależy przede wszystkim od powierzchni podłogi dostępnej dla operatorów grilla oraz od zwyczajowej liczby osób przy grillowaniu. Powszechna wysokość robocza grilli gazowych wynosi 31,5 do 35,5 cala (80 i 90 cm). Modele z kilkoma palnikami i dalszym wyposażeniem są zwykle nieco większe. Jeśli chcesz zabrać grill gazowy ze sobą na wycieczki, powinieneś zdecydować się na bardziej kompaktowy model.
Do przenoszenia grilla gazowego, koła są niezbędne od pewnego rozmiaru lub wagi. Przy około 77 funtów (35kg), grill gazowy powinien mieć co najmniej dwa koła. Od 110 funtów (50kg) wymagane są cztery koła, aby grill mógł być przenoszony przez jedną osobę. Lżejsze grille gazowe ważą od 77 do 110 funtów (35 i 50kg), a cięższe od 110 do 132 funtów (50 i 60kg). Niektóre dobrze wyposażone modele ważą nawet do 220 funtów (100kg). Z kolei mniejsze modele stołowe ważą czasem tylko od 4,5 do 6,5 funta (2 i 3 kg). Nie należy również zapominać o wadze butli gazowej: ważą one średnio 48,5 funta (22kg).
Powierzchnia do grillowania
Powierzchnia grillowania to powierzchnia kratki. Aby zapobiec wpadaniu mniejszych potraw, poszczególne pręty nie powinny być zbyt oddalone od siebie. W zależności od przyzwyczajeń związanych z grillowaniem, odpowiednia jest inna wielkość: jeśli ruszt jest zbyt mały, użytkownicy nie mogą przygotować wystarczająco dużo jedzenia w tym samym czasie. Jeśli będzie zbyt duży, zmarnują zbyt dużo energii. Idealny rozmiar zależy od liczby osób. Im więcej osób gotujesz, tym więcej miejsca będziesz potrzebować. Odpowiedni rozmiar zależy również od preferowanych potraw. Na przykład steki zajmują więcej miejsca niż kiełbaski.
Zalecana jest powierzchnia grillowania od 35 do 177 cali kwadratowych (90 do 480cm²) na osobę. Poniższe rozmiary są zalecane dla różnej liczby osób:
- 2 do 3 osób: 55 do 150 cali kwadratowych (360 do 960cm²) dla ryb i mięsa lub 31 do 124 cali kwadratowych (200 do 800cm²) dla kiełbasek i szaszłyków.
- 4 do 6 osób: 111 do 450 cali kwadratowych (720 do 2900cm²) dla ryb i mięsa lub 62 do 372 cali kwadratowych (400 do 2400cm²) dla kiełbasek i szaszłyków.
- 7 do 10 osób: 217 do 744 cali kwadratowych (1400 do 4800cm²) dla ryb i mięsa lub 124 do 620 cali kwadratowych (800 do 4000cm²) dla kiełbas.
Każdy, kto regularnie grilluje dla dużych grup, składających się z co najmniej 25 osób, potrzebuje powierzchni do grillowania o wielkości około 1860 cali kwadratowych (12 000 cm²). Duże powierzchnie do grillowania są zwykle podzielone na kilka rusztów, aby użytkownicy mogli ogrzewać również mniejsze powierzchnie, gdy nie obsługują dużych grup.
Materiał
Przy wyborze odpowiedniego grilla gazowego ważną rolę odgrywa również materiał, który wpływa nie tylko na jego wygląd, ale również trwałość.
Obudowa
Do korpusu grilla gazowego stosuje się różne materiały, które powinny być solidne, trwałe i odporne na warunki atmosferyczne, ponieważ grill jest zwykle przechowywany na zewnątrz. W tańszych grillach gazowych często stosuje się stal lub blachę z powłoką proszkową chroniącą przed rdzą, natomiast producenci z wyższego segmentu cenowego stosują stal nierdzewną. Do obudowy najczęściej stosowane są następujące materiały:
- Aluminium: materiał odporny na promieniowanie UV i korozję jest stosunkowo lekki. Mimo że aluminium wygląda z zewnątrz na bardzo wysokiej jakości, jest podatne na zarysowania.
- Stal nierdzewna: dzięki swoim solidnym, trwałym i odpornym na ciepło i warunki atmosferyczne właściwościom, stal nierdzewna jest szczególnie popularna. Ponieważ brud i bakterie nie mogą się w niej osadzić, jest ona łatwa do czyszczenia i higieniczna. Ten kosztowny materiał oferuje maksymalną ochronę przed rdzą, ale jest też znacznie cięższy niż inne materiały.
- Ceramiczne: grille ceramiczne zachowują swój kształt nawet w bardzo wysokich temperaturach i szczególnie długo magazynują ciepło. Jednak materiał ten również dość długo się nagrzewa i jest dość ciężki.
- Stal: stal jest nie tylko bardzo ciężka, ale i mocna, a przez to mało podatna na uszkodzenia. Materiał ten jest jednak wrażliwy na rdzę i czynniki atmosferyczne, dlatego wymaga pokrycia.
- Chrom: jako powłoka chroni przed uszkodzeniami spowodowanymi przez rdzę. Aby jednak powłoka nie łuszczyła się, grill wymaga starannej konserwacji. Chrom jest tańszy od stali nierdzewnej, ale może wywołać alergię na nikiel.
- Emalia: metalowe modele są często pokryte warstwą emalii, dzięki czemu są niepodatne na rdzę. Gładka powierzchnia masy ceramicznej upraszcza czyszczenie i działa antybakteryjnie, ale nie jest odporna na stłuczenia.
Ruszt do grillowania
Jakość rusztu do grilla ma wpływ na dystrybucję ciepła i czyszczenie. Najczęściej spotykane materiały to stal nierdzewna, żeliwo oraz chrom lub emalia. Aby ruszt grilla mógł wytrzymać wysokie temperatury, materiał musi być szczególnie wysokiej jakości. Ruszt ze stali (nierdzewnej) jest szczególnie łatwy do czyszczenia. Ambitni profesjonalni grillowicze mogą natomiast wybrać ruszt z żeliwa.
Żeliwo
Żeliwne ruszty do grillowania szybko pochłaniają ciepło i długo je magazynują. Grube pręty do grillowania łatwo przenoszą też ciepło na jedzenie, dzięki czemu gotuje się ono szybciej. Niedrogie żeliwo jest solidne i trwałe, ale wrażliwe na silne wahania temperatury. Aby nie zardzewiało lub nie stało się kruche, wymaga intensywnej pielęgnacji.
Stal nierdzewna
Wysokiej jakości ruszty ze stali szlachetnej występują głównie w grillach premium i są niemal niezniszczalne. Są odporne na rdzę, uderzenia, łatwe do czyszczenia i dlatego szczególnie trwałe. Ponadto wytrzymują nawet największe wahania temperatury bez pęknięć. Mimo, że potrzebują więcej czasu na rozgrzanie, utrzymują temperaturę przez bardzo długi czas.
Powłoka chromowa lub emaliowana
Ruszty metalowe z powłoką chromową są niedrogie, ale przy częstym użytkowaniu szybko stają się kruche, przez co materiał jest podatny na rdzę. Emaliowane ruszty żeliwne również zapobiegają gromadzeniu się rdzy na grillu i ułatwiają czyszczenie. Powłoka ta jest jednak nietrwała.
Moc i liczba palników
Wydajność palników jest ważna dla optymalnego efektu grillowania. Określona w kilowatach (kW), dostarcza informacji o tym, ile gazu jest spalane w ciągu godziny (przez wszystkie palniki). Jeśli moc podawana jest w kilowatogodzinach, wartość ta odnosi się do ilości energii, która w ciągu jednej godziny zamieniana jest na ciepło. Grille gazowe o dużej mocy są zatem bardziej gorące i szybciej się nagrzewają. Im wydajniejszy grill gazowy, tym bardziej optymalne wykorzystanie paliwa. Wraz ze wzrostem wielkości modelu, wzrasta również jego zużycie gazu. Podczas gdy małe grille gazowe mają od 3 do 6 kW, większe modele z co najmniej czterema palnikami mają od 15 do 24 kW. Jeśli grillujesz rzadko, możesz zdecydować się na słabszy grill gazowy o mocy od dwóch do czterech kW. Z kolei profesjonalni kucharze powinni zdecydować się na model o mocy co najmniej 17 kW. Średnia to około 10 kW.
Moc nie tylko wpływa na czas grillowania, ale również na ilość potraw, które można przygotować jednocześnie. Najważniejsze jest to, aby powierzchnia grilla mogła być równomiernie ogrzewana, co zapewni równomierne gotowanie. Idealnie byłoby, gdyby dopływ gazu był płynnie regulowany w celu uzyskania dokładnie pożądanej temperatury. Powinna istnieć również możliwość niezależnego sterowania palnikami. Dzięki temu można równomiernie rozprowadzić ciepło na całej powierzchni grilla lub piec różne grillowane potrawy jednocześnie w odpowiedniej temperaturze. Podczas gdy na przykład steki mogą tolerować dużą ilość ciepła, bardziej wrażliwe potrawy, takie jak warzywa, wymagają łagodniejszego dopływu ciepła. Sama liczba palników nie jest gwarancją wysokiej temperatury, ponieważ kilka mocnych palników wytwarza więcej ciepła niż kilka mniej mocnych. Ostatecznie temperatura, którą faktycznie można osiągnąć, zależy również od konstrukcji i izolacji grilla gazowego.
Wysokiej jakości grille gazowe mają zazwyczaj kilka palników. Główny palnik, serce grilla gazowego, siedzi bezpośrednio pod powierzchnią grillową. Przeciętnie montuje się łącznie od dwóch do czterech palników. Im większy grill gazowy, tym więcej palników powinien mieć. Większość palników wykonana jest ze stali nierdzewnej lub żeliwa.
Zapłon elektryczny a piezoelektryczny
W technice zapłonowej rozróżnia się zapłon elektryczny i piezoelektryczny. W przypadku pierwszego z nich iskra jest wytwarzana poprzez zasilanie elektryczne, zazwyczaj mały akumulator. Grille gazowe z zapłonem piezoelektrycznym są natomiast uruchamiane w prosty i bezpieczny sposób poprzez naciśnięcie przycisku.
Za wykwintne jedzenie – dodatki
Niektóre grille gazowe posiadają dodatkowe funkcje, które rozszerzają zakres funkcji i ułatwiają użytkowanie. Przy niewielkim opcjonalnym wyposażeniu dodatkowym, grill gazowy może być wykorzystywany wielofunkcyjnie.
Palnik boczny: ten dodatkowy obszar gotowania znajduje się poza właściwym grillem. Służy on do podgrzewania potraw i jest warty uwagi dla każdego, kto chce przygotowywać na grillu dania dodatkowe lub sosy równolegle do mięsa. Porównywalny z małym aneksem kuchennym do użytku na zewnątrz, palnik boczny pozwala na tworzenie kompletnych menu.
Rożen obrotowy: dania takie jak szaszłyki, tacos al pastor, kurczak z rożna i kebaby lepiej smakują na rożnie obrotowym niż na powierzchni grilla. Dzięki temu mięso nagrzewa się równomiernie ze wszystkich stron, a soki z pieczeni zapewniają smaczną skórkę. Zwykle obracany silnikiem elektrycznym rożen wymaga zasilania za pomocą akumulatorów lub podłączenia do sieci.
Palnik tylny: palnik tylny umieszczony jest na tylnej ścianie grilla i upraszcza grillowanie szaszłyków, takich jak kurczak czy pieczeń z rożna. To dodatkowe źródło ciepła sprawia, że szaszłyki pozostają chrupiące i soczyste przez długi czas.
Płyta grzewcza: płyta grillowa działa podobnie do rusztu. Jest wykonana z żeliwa i nadaje się szczególnie do steków i mniejszych potraw z grilla, takich jak plastry warzyw.
Listwy aromatyzujące: metalowe listwy na palnikach wypełnione są płynem, takim jak whisky lub piwo, który podczas grillowania odparowuje i uwalnia aromat na potrawy.
Dodatkowo można wykorzystać takie wyposażenie jak żeliwne płyty grillowe, patelnie, piece holenderskie, kamienie do pizzy i kosze na warzywa, co czyni z grilla gazowego wszechstronny talent. W podstawowej konfiguracji nie powinno jednak zabraknąć następujących akcesoriów:
- Łopatka, szczypce i widelec
- Rękawice do grillowania
- Fartuch
- Szczotka do czyszczenia
- Pokrywa chroniąca przed warunkami atmosferycznymi
- Termometr
Praktyczny jest także uchwyt na przybory, czyli hak umieszczony z boku grilla, na którym można zawiesić przybory, fartuchy i tym podobne.
Porady dotyczące bezpiecznego użytkowania grilli gazowych
Grillowanie oznacza otwarty ogień i intensywne ciepło, dlatego grill jest potencjalnym źródłem zagrożenia, którego nigdy nie należy lekceważyć. Szczególną uwagę należy zwrócić na grill gazowy, ponieważ wykorzystuje on wysoce łatwopalny gaz pod ciśnieniem. Właściwa i odpowiedzialna obsługa jest niezbędna. Butla gazowa, przyłącza i wąż muszą być szczelne i działać prawidłowo. Nieszczelności można wykryć np. przez szczotkowanie węży wodą z mydłem. Po otwarciu butli z gazem w dotkniętych miejscach tworzą się małe pęcherzyki. W takim przypadku konieczna jest wymiana przez specjalistę. Należy również zawsze otwierać pokrywę grilla gazowego przed włączeniem butli gazowej, ponieważ pod nią mogło się zgromadzić niebezpieczne stężenie gazu. Jeśli coś na grillu się zapali, ważne jest, aby przed zgaszeniem najpierw zamknąć pojemnik z gazem, aby odciąć dopływ gazu.
W USA butle gazowe są regulowane przez Departament Transportu Stanów Zjednoczonych (DOT), natomiast w Wielkiej Brytanii europejskie przepisy transportowe (ADR) są realizowane przez Departament Transportu (DfT), co oznacza, że muszą być one zatwierdzone i regularnie kontrolowane. Butle powinny być przechowywane w wentylowanym, zacienionym pomieszczeniu, chronionym przed upałem i mrozem. Może to być balkon, ale nigdy piwnica, aby w przypadku nieszczelności nie tworzyło się niebezpieczne stężenie gazu – może to oznaczać wybuch. Ponadto butle z gazem powinny być zawsze ustawione na stabilnej powierzchni, aby się nie przewróciły.
Cząstki brudu mogą wpływać na działanie reduktora ciśnienia, który zmniejsza ciśnienie gazu. Może to również spowodować pożar błyskawiczny. Jeśli chcesz być po bezpiecznej stronie, szukaj grilli gazowych z podwójnym regulatorem ciśnienia. Innym słabym punktem są węże gazowe, które mogą rozwijać pęknięcia z powodu częstego zginania. Aby tego uniknąć, warto zastosować zabezpieczenie przed pęknięciem węża, które w razie potrzeby odcina dopływ gazu. Uszkodzone części powinny być natychmiast wymienione, najlepiej przez fachowca. Ponadto zawsze należy sprawdzić datę produkcji węży. Nie powinny one mieć więcej niż dziesięć lat, a najlepiej nie więcej niż pięć.
Czyszczenie grilla gazowego
Ponieważ nie używa się węgla drzewnego, grille gazowe są szczególnie łatwe w obsłudze i czyszczeniu. Nie tylko nie trzeba usuwać węgla drzewnego, ale również nie powstaje dym. Po zakończeniu grillowania, czyli zaraz po całkowitym ostygnięciu, można wyczyścić ruszt miękką gąbką i odrobiną płynu do naczyń, aby usunąć resztki jedzenia i tłuszczu. Jeśli zabrudzenia są bardziej uporczywe, zawiń ruszt na noc w wilgotną gazetę. Dzięki temu następnego dnia będzie można łatwo usunąć pozostałości. Inną możliwością jest ponowne włączenie na krótko grilla na pełną moc przy zamkniętej pokrywie i wypalenie brudu na ruszcie. Zaschnięte resztki można następnie wyszczotkować mosiężną szczotką i wypłukać.
Należy również wyczyścić pokrywę i tackę ociekową. Obudowę grilla można umyć wodą. Do czyszczenia nie należy używać środków chemicznych ani gąbek drapiących, ponieważ mogą one uszkodzić materiał. Z reguły czyszczenie staje się czasochłonne tylko wtedy, gdy o grill nie dbano przez dłuższy czas. Dokładne czyszczenie grilla gazowego zalecane jest przed i po głównym sezonie grillowym lub co dwa do czterech tygodni, jeśli jest używany regularnie.
Zdjęcia 1-11: © FinalCheck